Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Cinematografia română rămâne fără fonduri în pofida premiilor internaţionale
Fondul cinematografic, administrat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), ar putea fi redus cu 40% în 2010, din cauza anulării contribuţiei provenite din jocurile de noroc, dar şi a reducerii contribuţiilor din publicitatea TV, a spus directorul CNC, Eugen Şerbănescu, conform Mediafax. Fondul cinematografic este administrat de CNC, rolul său principal fiind de finanţare a proiectelor cinematografice câştigătoare. În 2008, Fondul cinematografic al CNC a avut o valoare totală de 44 de milioane de lei, crescând cu patru milioane de lei faţă de 2007, în condiţiile în care nu au existat sume alocate de la bugetul de stat.
Cu prilejul Zilelor franco-române ale cinematografiei şi audiovizualului, ambasadorul Franţei, Henri Paul, crede că „este nevoie, aici, în România, de o reflecţie asupra cinematografiei, nu să ne mulţumim să numărăm premiile (obţinute de cineaştii români la festivaluri, n.r.)“, a mai spus Henri Paul. Acesta a vorbit despre un „context favorabil“ în cinematografia românească, în condiţiile în care „noul val“ al filmului românesc continuă şi chiar se amplifică, dar şi de „contextul defavorabil“ al reducerii bazei de finanţare a CNC. „Fac un apel către parlamentari, pe care ar trebui să îi întrebăm unde se duc în schimb banii aceia proveniţi din jocurile de noroc“, a spus Henri Paul, adăugând că susţine ideea creării unei Fundaţii a cinematografiei româneşti. Directorul Centrului francez al Cinematografiei, Véronique Cayla, a spus că în Franţa se investeşte anual o sumă de 1 miliard de euro în cinematografie. „Dacă vorbim de un nou val al filmului românesc, acest lucru se datorează statului. Numele Mungiu, Porumboiu, Puiu sunt sinonime ale excelenţei. Cum ar fi posibil acest lucru fără puterea instituţiilor publice? Este un rol pe care piaţa singură nu ar putea să îl îndeplinească“, a spus Cayla. „Se investesc sume enorme în Europa (în cinematografie, n.r.) şi noi, cu sume foarte mici, ajungem la premii foarte mari, cele mai mari din lume“, a mai spus Şerbănescu, conform Mediafax.