Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
„Cloşca cu puii de aur“, expusă la Pietroasele
O copie a Tezaurului „Cloşca cu puii de aur“ va putea fi admirată în localitatea buzoiană Pietroasele, într-o sală muzeistică din apropierea carierei de piatră în care a fost descoperită. Muzeul judeţean Buzău demarează de astăzi lucrările unei baze arheologice în satul Pietroasa Mică, în apropierea cetăţii dacice de la Gruiul Dării, care va fi finalizată în aproximativ doi ani, comform Agerpres.
Directorul Muzeului Judeţean Buzău, Doina Ciobanu, a spus că „în apropierea sanctuarului de la Gruiul Dării, cetate dacică de cult din secolul I î.Hr., dar şi a locului unde a fost descoperită «Cloşca cu puii de aur» am cumpărat o locuinţă cu un teren în suprafaţă de 500 de metri pătraţi pe care vom construi o bază arheologică, dotată cu spaţii de cazare pentru arheologi, dar şi o amenajare pentru vizitare liberă, gen sală de expoziţie, în care se vor regăsi majoritatea descoperirile din zonă“. Sala de expoziţie va găzdui o parte dintre obiectelor descoperite la cetatea dacică de cult de la Gruiul Dării, fibule, ofrande, obiecte ceramice şi de cult, precum şi o copie a celebrului tezaur „Cloşca cu puii de aur“. Arheologii buzoieni şi-au propus, într-o etapă viitoare, refacerea termelor castrului roman, construit în secolul al IV-lea, acţiune în vederea căreia Ministerul Culturii a achiziţionat trei case din zona centrală a comunei Pietroasele, care urmează să fie demolate. Tezaurul de la Pietroasa a fost descoperit în martie-aprilie 1837 de doi ţărani, Ion Lemnaru şi Stan Avram, în timp ce luau piatră de pe Dealul Istriţa. Din tezaurul compus iniţial din 22 de piese s-au putut recupera doar 12, în greutate totală de aproape 19 kilograme.