Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Colinde şi abecedare de Crăciun pentru copiii din Valea Timocului
Ansamblul de copii „Barcăul“ de la Clubul Copiilor Şimleu Silvaniei, judeţul Sălaj, colindă, până mâine, comunităţile româneşti din Valea Timocului, Serbia, unde Crăciunul se sărbătoreşte după rit vechi, împărţind copiilor de acolo pachete cu abecedare, manuale şcolare şi cărţi. Directorul Clubului Copiilor din Şimleu Silvaniei, Gavril Neaga, a spus că instutiţia pe care o reprezintă va sprijini financiar biserica din localitatea Malainiţa, singura din Valea Timocului unde serviciul religios se desfăşoară în limba română, conform Mediafax. „Vom petrece Crăciunul sărbătorit după rit vechi în casele fraţilor din Valea Timocului - Serbia, vom merge acolo să-i colindăm, dar şi să le împărţim daruri, constând în abecedare şi manuale şcolare care să îi ajute să fie mai aproape de limba română. Le vom duce şi cărţi de literatură geografică, istorică, etnografică şi religioasă, am pregătit pachete atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Un sprijin aparte se va acorda bisericii din Malainiţa, singura unde serviciul religios se desfăşoară în limba română, acest fapt datorându-se tăriei părintelui Boian Alexandrovici“, a declarat Gavril Neaga.
Darurile sunt un sprijin „moral şi financiar“ pentru ca aceste comunităţi să îşi păstreze limba, obiceiurile, tradiţiile şi originea. „Suma cu care îi vom ajuta va fi stabilită acolo, împreună cu reprezentanţii comunităţii din Malainiţa. Vom vedea care sunt nevoile lor şi îi vom ajuta, pe măsura posibilităţilor noastre“, a spus Gavril Neaga, conform Mediafax. În acest an copiii din comunităţile româneşti din Valea Timocului vor fi aduşi la Şimleu Silvaniei, în două tabere care să fie susţinute financiar în totalitate de Clubul Copiilor Şimleu Silvaniei şi de autorităţile locale.