Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Colocviul internaţional „20 Years After...“
Pe 24-25 noiembrie, Institutul Cultural Român (ICR) şi Institutul de Cercetări Politice de la Universitatea din Bucureşti găzduiesc Colocviul internaţional „20 Years After…“, dedicat evenimentelor care au avut loc în ţările Europei Centrale şi de Est în 1989. Dezbaterile vor fi ilustrate de o serie de imagini realizate de artişti fotografi din Austria, Cehia, Germania şi România, grupate generic sub titlul „1989: Anul care a schimbat lumea“.
La eveniment vor participa personalităţi academice şi politice, analişti şi diplomaţi de prestigiu: Rajk László (Ungaria), Erhard Stackl (Austria), Jan Carnogursky (Slovacia), Jan Rychlík (Cehia), Coen Stork (Olanda), Wojciech Zajaczkowski (Polonia), Patricia Guy (SUA), Ana Blandiana, Emil Hurezeanu, Daniel Barbu, Ioan Stanomir. Se va discuta despre caracteristicile schimbărilor de sistem, în termenii evenimentelor propriu-zise şi a premizelor din fiecare ţară, dar şi modul în care aceste caracteristici au influenţat sistemele politice instaurate ulterior, conform ICR. Natura şi impactul pe termen scurt al schimbărilor, forţa mişcărilor de disidenţă în diferite ţări ale Europei Centrale şi de Est, rolul lor în renaşterea sistemului multipartit sunt câteva dintre temele colocviului. Dezbaterile vor fi ilustrate de o serie de imagini realizate de artişti fotografi din Austria, Cehia, Germania şi România, grupate generic sub titlul „1989: Anul care a schimbat lumea“. Erhard Stackl se află la conducerea ziarului „Der Standard“, este membru al organizaţiei „Reporteri fără Frontiere Austria“. Jan Rychlík este profesor de istorie modernă a Cehiei şi Slovaciei la Facultatea de Arte a Universităţii Carol din Praga. Jan Carnogursky a fost prim-ministrul Slovaciei în perioada 1991-1992 şi ministrul Justiţiei între 1998-2002. Rajk László este membru permanent al Institutului Regal al Arhitecţilor Britanici (RIBA), este membru al Consiliului de Conducere a Televiziunii Publice Maghiare. Wojciech Zajaczkowski este ambasadorul Republicii Polone la Bucureşti. Mai participă, ca invitaţi speciali, Coen Stork, ambasador al Olandei în România între 1988-1993, o figură emblematică printre occidentalii care au sprijinit disidenţa românească în vremea comunismului, Patricia Guy, consilier pentru Diplomaţie Publică a Ambasadei SUA la Bucureşti, a fost jurnalist la USA Today şi a mai activat ca diplomat în Germania, Ucraina, Belarus. În cadrul evenimentului va avea loc vernisajul expoziţiei „1989“, cuprinzând fotografii realizate de artistul Vlad Columbeanu în zilele de 21-23 decembrie 1989 pe străzile Bucureştiului. Vernisajul va fi urmat de o dezbatere purtată de o parte dintre invitaţii străini şi profesori FSPUB Daniel Barbu şi Ioan Stanomir cu studenţii secţiei Engleză a facultăţii.