În urmă cu 35 de ani, pe 22 decembrie 1989, era înlăturată ultima dictatură est-europeană de sorginte comunistă - cea din România. A fost un moment de mare tensiune socială, dar și un timp marcat de
Competiție inedită: „Teze de doctorat în 180 de secunde”
Doctoranzii sau cei care au obţinut titlul de doctor în România pot participa la o competiţie inedită în limba franceză: îşi pot susţine teza în doar trei minute, ajutaţi de un singur diapozitiv, informează Institutul Francez din Bucureşti, unul dintre organizatori. Finala națională a concursului „Teze de doctorat în 180 de secunde”, în limba franceză, va avea loc în data de 6 mai, la București, iar câștigătorul va reprezenta țara noastră la Paris, la finala internațională din octombrie 2020. Juriul va acorda trei premii şi publicul va avea, de asemenea, şansa să-şi aleagă candidatul preferat.
„Concursul este un foarte bun mijloc de popularizare a ştiinţelor, prin care publicul larg poate intra în contact cu diverse domenii de cercetare. În acelaşi timp, competiţia este şi un bine-venit exerciţiu de comunicare publică pentru doctoranzi“, arată institutul într-un comunicat. Se pot înscrie în competiţie candidaţii care urmează un program de doctorat în anul universitar 2019-2020 sau cei care au susţinut teza de doctorat în cursul anului universitar 2018-2019 în cadrul unei instituţii de învăţământ superior din România. Înscrierile la concurs se fac până la data de 1 martie 2020, completând formularul de pe site-ul formulaires.auf.org.
Inspirată de concursul de origine australiană, intitulat „Three Minute Thesis“, competiţia „Teza mea în 180 de secunde“ a fost iniţiată în Quebec, în 2012, de Asociaţia francofonă pentru cunoaştere (ACFAS).
România participă la acest concurs din 2017 şi are deja o istorie de succes. În finala internaţională din 2018, Veronica-Diana Hagi, Universitatea „Ovidius“ din Constanţa, a obţinut locul al treilea cu proiectul doctoral „La biographie linguistique, un outil didactique plurivalent“ („Biografia lingvistică, un instrument didactic plurivalent“). În 2019, concursul național a fost câștigat de Maria Larisa Nechita, doctorandă a Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu, cu subiectul de cercetare doctorală „Transferuri culturale, calitatea discursului şi gestionarea greşelilor în interpretarea de conferinţă“, potrivit Agerpres.
Concursul este organizat de Institutul Francez din România şi Agenţia Universitară a Francofoniei (AUF) în Europa Centrală şi Orientală.