Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Compexul Cultural „Lucian Blaga“, inaugurat la 113 ani de la naşterea poetului
Cea de XXVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional „Lucian Blaga“, manifestare desfăşurată la fiecare început de mai, a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute. Vineri, 9 mai, la 113 ani de la naşterea marelui om de cultură s-a inaugurat Complexul Cultural „Lucian Blaga“ din Lancrăm. Amenajat în curtea casei memoriale „Lucian Blaga“, noul complex, în care au fost investite câteva sute de mii de lei, cuprinde o sală de conferinţe, spaţii pentru cazarea oaspeţilor, un spaţiu destinat unei viitoare biblioteci documentare, precum şi o grădină amenajată ca loc de întâlnire a iubitorilor de cultură, conform Mediafax. Complexul va putea găzdui viitoare tabere de creaţie artistică şi alte tipuri de manifestări culturale.
Desfăşurat între 9 şi 11 mai, festivalul organizat sub genericul „Laudă seminţelor celor de faţă şi-n veci tuturor“ a cuprins evocări, sesiuni de comunicări, lansări de carte, concursuri de creaţie literară şi de artă plastică, spectacole de teatru, muzică şi poezie, expoziţii de artă, proiecţii de filme documentare, cafenele literare şi muzicale, dar şi pelerinaje la locurile legate de viaţa şi activitatea lui Lucian Blaga. Sesiunea de comunicări cu tema „Noi perspective şi posibilităţi de abordare europeană a operei lui Lucian Blaga“ a debutat cu lansarea volumului „Saeculum“, ediţie ce reuneşte toate numerele revistei cu acelaşi nume, apărute în perioada 1943-1944, sub redacţia lui Lucian Blaga. O altă temă a sesiunii s-a referit la „Prezenţa lui Lucian Blaga şi a altor personalităţi ale literaturii române în manualele şcolare“. Manifestarea a fost organizată de Consiliul Judeţean Alba, Consiliul Local Sebeş, Centrul cultural „Lucian Blaga“ din Sebeş, Fundaţia „Lucian Blaga“, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga“ Alba Iulia şi Uniunea Scriitorilor, filiala Alba - Hunedoara.