Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
„Comunismul românesc în imagini“ la Bucureşti
Mai multe evenimente grupate sub titlul „Comunismul în imagini“ au loc astăzi la sediul Grupului pentru Dialog Social din Bucureşti. Pornind de la premisa că documentele perioadei comuniste constituie obiectul accesului egal şi neîngrădit, Arhivele Naţionale, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România, Grupul pentru Dialog Social şi Fundaţia „Konrad Adenauer“ prezintă, de la ora 17:00, „Comunismul românesc în imagini“, un grupaj de evenimente ce include lansarea unei noi serii de fotografii din Fototeca online a comunismului românesc, dezbaterea „Chipurile din spatele imaginilor. Comunismul românesc între reprezentare oficială şi memorie socială“ şi o expoziţie cuprinzând fotografii din perioada comunistă, conform Mediafax.
Noua serie de fotografii din Fototeca online a comunismului românesc, proiect iniţiat în 2008 de către Arhivele Naţionale ale României şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România, include aproximativ 2.500 de fotografii, care vin să se adauge celor circa 1.500 prezentate publicului la sfârşitul anului trecut. Fototeca online va fi accesibilă pe site-urile web ale Arhivelor Naţionale şi Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (www.arhivelenationale.ro şi www. crimelecomunismului.ro), cu titlu gratuit, oricărui utilizator de internet. Această lansare va fi urmată de dezbaterea intitulată „Chipurile din spatele imaginilor. Comunismul românesc între reprezentare oficială şi memorie socială“, la care vor participa specialişti în studierea comunismului românesc. Expoziţia ce va fi vernisată cuprinde fotografii din perioada comunistă, descoperite în fondul Comitetului Central al Partidului Comunist Român şi în alte fonduri ale instituţiilor/organizaţiilor statului comunist şi sunt grupate pe tematici, precum intrarea Armatei Roşii în Bucureşti, vacanţele lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, Nicolae Ceauşescu ca vânător, la 1976, răscoale ţărăneşti anticomuniste etc.