Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Concurenţă mare la titularizarea pe posturile de educator şi învăţător
La concursul de titularizare din acest an sunt înscrişi, în medie, 5,56 candidaţi pe loc la nivelul întregii ţări, conform Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI). Concursul cu probe scrise pentru ocuparea posturilor didactice a avut loc ieri. Peste 4.800 de absolvenţi de facultate s-au înscris în Bucureşti pentru concursul de titularizare.
Un număr mare de posturi vacante se înregistrează la educatori, la învăţători, precum şi la limba şi literatura română, însă tot aici se înregistrează şi cel mai mare număr de candidaţi înscrişi. Spre deosebire de anii anteriori, subiectele şi baremele de evaluare vor fi elaborate de comisiile constituite la nivelul centrelor de concurs. „Lucrările scrise vor fi evaluate de comisiile de elaborare a subiectelor şi a baremelor de evaluare“, susţine MECI. Rezultatele concursului se vor afişa la sediul inspectoratelor şcolare şi la sediul unităţii/instituţiei de învăţământ unde s-a desfăşurat concursul, în data de 17 iulie. Contestaţiile se depun la inspectoratul şcolar, în intervalul 17-19 iulie, iar afişarea rezultatelor finale obţinute de candidaţi are ca termen data de 21 iulie. Repartizarea candidaţilor pe posturi didactice sau catedre vacante titularizabile se va realiza în perioada 22-23 iulie. Peste 4.800 de absolvenţi de facultate s-au înscris în Bucureşti pentru concursul de titularizare care a avut loc ieri, mare parte dintre aceştia optând pentru „catedre întregi“, a spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (IŞMB), Marian Banu, conform Agerpres. Potrivit acestuia, în Bucureşti, cei 4.827 de absolvenţi au concurat pentru 1.085 de catedre complete şi 5.618 norme incomplete scoase la concurs de Ministerul Educaţiei. Dintre cele 1.085 de catedre complete, 600 sunt pentru educatoare, 150 - pentru profesori de educaţie fizică, 25 - pentru profesori de limba engleză, 11 - pentru profesori de religie şi 28 - pentru profesori de pedagogie specială. Un număr de 22 de persoane licenţiate în fizică vor candida în judeţul Vaslui la concursul de titularizare în învăţământ, deşi la această disciplină nu există nici o catedră liberă pentru noul an şcolar, reprezentanţii ISJ afirmând însă că aceia care vor lua examenul vor ocupa posturi de suplinitori. La disciplina fizică, deşi nu există nici un post titularizabil scos la concurs, s-au înscris şi au susţinut examenul, ieri, 22 de candidaţi, aceeaşi situaţie fiind şi la disciplina chimie industrială, unde sunt înscrişi trei candidaţi pe nici un loc titularizabil. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui susţin însă că persoanele care vor avea notele cele mai mari vor ocupa catedrele de suplinitori, conform Mediafax. „Într-adevăr, nu avem nici un post titularizabil la fizică şi chimie industrială în acest an, dar examenul se va susţine în condiţii normale şi vor fi subiecte de titularizare. În funcţie de notele obţinute de candidaţi, se vor ocupa, în ordine descrescătoare, posturile de suplinitori calificaţi, dar care nu sunt titularizabile din diverse motive“, a spus Gheorghe Fluieraş, şef Serviciu Personal în cadrul ISJ Vaslui.