Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Conferinţă internaţională dedicată lui Antioh şi Dimitrie Cantemir
Ministerul român al Afacerilor Externe a organizat manifestarea „Dimitrie Cantemir şi Antioh Cantemir - personalităţi ale culturii europene“, la Biblioteca Naţională din Sankt Petersburg, Federaţia Rusă, în perioada 7-12 octombrie 2008. Manifestarea, dedicată împlinirii a 335 de ani de la naşterea lui Dimitrie Cantemir şi 300 de ani de la naşterea lui Antioh Cantemir, a cuprins deja o conferinţă pe teme de istorie, literatură şi geopolitică, desfăşurată la 8 octombrie 2008, la care au participat importanţi cercetători din România, Federaţia Rusă, Republica Moldova şi Germania. Din partea României au participat prof. univ. dr. Andrei Pippidi, Universitatea de Stat din Bucureşti, dr. Ioana Feodorov, Institutul de Studii Sud-Est Europene, prof. dr. Dan Râpă-Buicliu, Universitatea „Dunărea de Jos“ Galaţi, conf. dr. Elena Târziman, director general al Bibliotecii Naţionale a României, dr. Florin Rotaru, director general al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, dr. Monica Joiţa, director ad.int. IRCCU Veneţia.
Evenimentul a cuprins şi o expoziţie de cărţi şi planşe explicative din fondurile Bibliotecii Naţionale din Sankt Petersburg şi ale Bibliotecii Naţionale a României, precum şi documente privind viaţa şi opera lui Dimitrie şi Antioh Cantemir. Cu prilejul vernisajului expoziţiei a fost semnat primul acord de colaborare între cele două mari biblioteci. Totodată, Biblioteca Metropolitană din Bucureşti a oferit principalelor instituţii ruseşti implicate în proiect plachete jubiliare cu efigiile celor două mari personalităţi.