Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Conferinţa Patrimoniului Cultural European are loc în România
Cea de-a V-a conferinţă a miniştrilor din sud-estul Europei în domeniul patrimoniului, cu tema „Patrimoniul cultural - o punte către un viitor comun“, se va desfăşura mâine, 20 septembrie, la Bucureşti, a anunţat secretarul general al Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC), Virgil Ştefan Niţulescu. Manifestarea, care se desfăşoară, începând cu anul 2004, prin rotaţie în statele din regiune, are ca subiect de discuţie, întotdeauna, patrimoniul cultural, a subliniat Niţulescu. La reuşita conferinţei contribuie Italia, UNESCO şi, cu statut de observator, Consiliul Europei şi Comisia Europeană. Virgil Ştefan Niţulescu a arătat că Italia, care încă de la prima ediţie a fost un sponsor al acestei conferinţe, „prilejuieşte de fiecare dată stabilirea şi finanţarea unui program în domeniul patrimoniului cultural pentru fiecare stat din regiune“. Programul pe care România îl susţine în acest an, ce se va bucura de finanţare din partea statului italian şi de sprijin logistic din partea UNESCO, vizează creşterea gradului de conştientizare în rândul românilor a importanţei patrimoniului cultural. „Ceea ce-i lipseşte în acest moment patrimoniului cultural din România nu sunt în primul rând sursele financiare, ci personalul specializat, în pofida tuturor eforturilor constante ale MCC, şi educaţia civică“, a spus Niţulescu.
Secretarul general al MCC a anunţat, de asemenea, lansarea, azi, la Târgovişte, a Zilelor Europene ale Patrimoniului, manifestare de prestigiu, care se desfăşoară, din 1992, şi în România. Programul permite, în fiecare toamnă, prin acţiunile concrete desfăşurate în fiecare stat membru al Consiliului Europei, accesul special al publicului în situri, în monumente istorice. La manifestare, organizată de MCC în colaborare cu Ambasada Franţei, vor fi prezenţi ambasadori ai statelor Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai Arhiepiscopiei Târgoviştei. Participanţii la manifestare vor vizita situl „Curtea Domnească“ din Târgovişte şi Mănăstirea Dealu. Zilele Europene ale Partimoniului se desfăşoară sub sloganul „Europa - un patrimoniu comun“. Anul trecut, Zilele Europene ale Patrimoniului s-au desfăşurat pe 17 septembrie, având tema „Apa reflectată în patrimoniul cultural“.