Una dintre provocările permanente ale preotului, înclinat spre „arta oratoriei”, este cea de a nu repeta, de la o predică la alta, aceleași idei și teme care ar putea plictisi auditoriul, deja familiarizat cu
Conferință pe teme științifice la Timișoara
În perioada 25-28 aprilie are loc, la Timișoara, conferința „Diaspora în cercetarea științifică și învățământul superior din România - Diaspora și prietenii săi”, eveniment aflat sub înaltul patronaj al președintelui României.
La conferință participă peste 800 de specialiști pe diferite domenii, din 35 de țări, de pe patru continente. Sunt organizate 21 de workshop-uri exploratorii, care reunesc participanții în jurul mai multor domenii ale cunoașterii științifice: științele exacte, umane, sociale, medicale, inginerești. Cele 21 de workshop-uri vor fi găzduite atât de către universitățile din Timișoara: Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica, Universitatea de Medicină și Farmacie, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, cât și de către Mitropolia Banatului, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timișoara, Biblioteca Centrală Universitară și Centrul de Cercetări „Oncogen”.
Luni, 25 aprilie, la Opera Națională Română din Timișoara, a avut loc deschiderea oficială a conferinței, urmată de un eveniment de networking. La deschiderea oficială au fost prezenți Klaus Iohannis, Președintele României, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, Preasfințitul Părinte Paisie, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, Adrian Curaj, ministrul educației naționale, rectori ai universităților timișorene, cercetători, profesori și numeroși studenți.
Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a atras atenția asupra faptului că „țările din estul Europei exportă cea mai importantă materie pe care o are civilizația - materia cenușie a omului”. În acest sens, Înaltpreasfinția Sa a propus ca țara noastră să primească o compensație în bani pentru fiecare român bine pregătit care pleacă în Occident. Cu acești bani ar urma să fie modernizate, în primul rând, școlile. „Am vorbit cu mai mulți europarlamentari din România, cărora le-am propus să discute cu europarlamentari din țările baltice și Polonia, să facem front comun pentru a cere Consiliului Europei o compensație morală, dublată de una financiară. Se pare că, în 2014-2015, exportul României s-a ridicat la suma de 50 miliarde de euro, însă nimeni nu a calculat până acum valoarea exportului de intelectualitate din România spre Occident. Nu vrem să ne aducem aminte de vremuri de odinioară, când un neamț era vândut pe câteva mii de mărci, dar, totuși, cred că s-ar cuveni ca țara noastră să primească o compensație în bani pentru dotarea laboratoarelor universităților. Pentru că un student român bine pregătit care pleacă în Occident va fi un câștig pentru Occident. Dacă rămâne în țară, va fi un câștig pentru țară”, a precizat Mitropolitul Banatului.
Marți, sala de conferințe a Centrului eparhial din Timișoara a găzduit workshop-ul intitulat „Filosofia și istoria în universitatea contemporană: provocări, confruntări, soluții”.
Cuvântul de deschidere a fost rostit de Preasfințitul Părinte Paisie, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, care a transmis urarea de bun venit și mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, adresat participanților la această secțiune.
La festivitatea de deschidere a workshop-ului au rostit alocuțiuni prof. Anca Vasiliu, cercetător (Paris), prof. Mircea Dumitru, rectorul Universității București, prof. Bogdan Murgescu, Universitatea București, conf. Claudiu Mesaroș, Universitatea de Vest Timișoara.
Conferința inaugurală a fost susținută de prof. Basarab Nicolescu, Centrul Internațional de Cercetări și Studii Transdisciplinare (Paris), intitulată „Filosofia și transdisciplinaritatea, ca soluție a provocărilor lumii contemporane - transumanismul, antropocenul și panterorismul”.
Au urmat sesiuni de prezentări cu caracter academic, mese rotunde pe diferite teme și dezbateri de interes general legate de cercetare, educație și știință.
Conferința este organizată de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) și Universitatea de Vest din Timișoara, cu sprijinul Mitropoliei Banatului, al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara, al Universității Politehnice Timișoara și al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara.