În urmă cu 35 de ani, pe 22 decembrie 1989, era înlăturată ultima dictatură est-europeană de sorginte comunistă - cea din România. A fost un moment de mare tensiune socială, dar și un timp marcat de
Copiii se bucură de minunile Sfântului Nicolae
Emisiunea „Bucuria poveștilor”, un proiect de succes al Radio TRINITAS, și-a mutat studioul pentru o zi, la împlinirea a 5 ani de difuzare neîntreruptă, pe scena Palatului Copiilor din Bucureşti, chiar în ajunul sărbătorii Sfântului Nicolae. Emisiunea-spectacol a avut ca protagoniști 46 de copii care, mai bine de o oră, au spus povești și au interpretat minunate colinde, iar la sfârșit s-au bucurat de darurile oferite din partea Patriarhului României.
De 5 ani, în fiecare seară de luni până vineri, între orele 19:05 și 20:00, Radio TRINITAS cheamă copiii la „Bucuria poveștilor”, emisiune realizată de Adriana Ene, la care cei mici ascultă povești, află informații despre lumea înconjurătoare, se joacă sau participă la tot felul de concursuri. De altfel, „Bucuria poveștilor” este o lume a celor mici, dar în care cei mari au voie oricând să pătrundă. La zi aniversară, 5 decembrie, așadar chiar în ajunul Sfântului Nicolae, realizatoarea le-a făcut o surpriză prietenilor emisiunii, deopotrivă copii și părinți. „Bucuria poveștilor” s-a transformat în spectacol, pe scena mică a Palatului Copiilor, de unde a și fost transmisă în direct, la ora bine cunoscută. Lumea de poveste creată aici a avut nu mai puțin de 46 de protagoniști, copii care au spus, timp de mai bine de o oră, povești despre minunile Sfântului Nicolae sau au interpretat frumoase colinde spre încântarea publicului.
Dintre multele povești spuse de-a lungul timpului la emisiune, una ar fi cea care transmite mesajul sărbătorii Sfântului Nicolae, acela de a fi mai buni, de a dărui, de a fi smeriți, de a avea răbdare, poveste pe care Adriana a ales să o spună copiilor la această emisiune-spectacol. Într-un ținut îndepărtat era mare secetă, iar copiii și părinții sufereau tare din această cauză. În acel loc trăia și un dregător bogat, care, trecând într-o zi pe drum, a văzut copii triști și plângând de foame. Imediat a dat ordin ca fiecărui copil să i se dea zilnic câte o pâine. Așa se făcea că în fiecare zi copiii se îmbulzeau la coșul cu pâine, doar o fetiță stătea totdeauna la urmă și, când mai era doar o pâinică, întreba dacă poate să o ia și nu pleca fără să mulțumească. Se ducea acasă bucuroasă la mama ei, care era bolnavă, și împărțeau pâinea. Slujitorului i-a atras atenția comportamentul fetiței și i-a zis dregătorului, care a decis ca ziua următoare să bage un ban de aur în pâinea acesteia. Când a ajuns acasă, iar mama a rupt-o, bănuțul a căzut. S-a făcut foc și pară pe fetiță, a certat-o, crezând că l-a furat, și a trimis-o să îl înapoieze dregătorului. Acesta i-a spus că este bănuțul ei, așa că s-a întors, i l-a dat mamei, iar ea a cumpărat mâncare pentru toți săracii din ținut. Chiar din clipa aceea a început să plouă, și aceasta pentru că, atunci când facem fapte bune, Dumnezeu nu întârzie să ne răsplătească.
Copiii au inima larg deschisă către Domnul, ca și cele patru fetițe, Maria, Ana, Raluca și Monica, care au cântat, pe acorduri de chitară, despre minunatul gest de a dărui. Frații Ioan și Nectarie, împreună cu tatăl lor, Cătălin Muț, alături de Mariana, Ioana și Maria, au dat startul colindelor de această mare sărbătoare a Sfântului Nicolae. Iar Iustina, Teodora și Ioan, un băiețel ce știe să cânte la opt instrumente și care în acea seară a ales fluierul, i-au inspirat pe cei mici, prin versurile cântului lor, cum să își compună mai frumos scrisorile către Moș Nicolae.
„Cele mai frumoase daruri sunt cele care vin pe neașteptate”, spune Adriana Ene, iar ca să îi convingă pe copii de aceasta, le-a spus și povestea fetiței de 5 ani, care a întrebat-o pe mama sa cine este Moș Nicolae. Aceasta i-a răspuns că este un bătrân bun și darnic, dar e posibil ca el să nu poată ajunge la ea, încercând să își ascundă lacrimile. Erau foarte săraci. Fetița însă își dorea un dar de la Sfântul Nicolae și era convinsă că îi va aduce, așa că și-a pus seara ghetuțele afară. Părinții o priveau cu tristețe, știind că nu i-au cumpărat nimic, dar nu au vrut să o descurajeze. Dimineața devreme a alergat să vadă ce i-a dăruit Sfântul Nicolae și s-a întors bucuroasă, spre mirarea părinților, căci într-o ghetuță era un pisoiaș.
O oră de spectacol a fost parcă o secundă pentru copiii prezenți acolo, care au ascultat fascinați poveștile, colindele, dar și pe „bunicuța vreme”, interpretată de Alexandrina Halic, o imagine a teatrului radiofonic. Aceasta și-a rătăcit cartea de povești și a avut neapărată nevoie de ajutorul celor mici pentru a și le aminti. Totul s-a încheiat cu trei minunate colinde, interpretate de Corul „Sfinții Trei Ierarhi”.
Peste 2.000 de copii au trecut pragul studioului emisiunii „Bucuria poveștilor”, în cei 5 ani de la lansare, și atrage în continuare mii de ascultători, copii și adulți. Au fost realizate, până la acest moment, peste 1.030 de emisiuni în direct și doar 60 dintre acestea au fost înregistrate, așa cum le-a centralizat unul dintre ascultătorii fideli ai emisiunii, un prieten nevăzător, adult, din Republica Moldova, pe nume Adrian.
A fost o seară a bucuriei în care copiii i-au cântat Sfântului Nicolae și i-au arătat, totodată, că se fac vrednici de darurile sale. De altfel, nu au plecat de la spectacol fără cadouri, oferite din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Emisiunea-spectacol a fost organizată cu sprijinul Protoieriei sectorului 4, al preotului protoiereu Ion Armași.
La mulți ani, „Bucuria poveștilor”!