Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Corneliu Porumboiu: „Eu fac filme în primul rând pentru publicul român“
Regizorul Corneliu Porumboiu (foto) a spus, la Iaşi, că românii au pierdut gustul sălilor de cinema, spunând că înţelege această atitudine pentru că este greu „să stai să îngheţi pe scaun, iar pe la picioare să treacă şobolanii“, conform Mediafax. „Sălile de cinema n-au aparatură şi sunt mult în urmă în privinţa dotărilor. Au apărut medii alternative, precum DVD-urile şi internetul, mult mai facile. Românii au pierdut gustul de a mai merge într-o sală de cinema. E greu să stai şi să îngheţi pe scaun, iar pe la picioare să treacă şobolanii. Evident că, în săli cu asemenea condiţii, oamenii nu mai vin să vadă filme“, a declarat regizorul Corneliu Porumboiu, într-o conferinţă de presă. El a adăugat că, pe de altă parte, sălile de cinema au început să dispară, iar acest lucru îi afectează pe regizorii români. „Ne afectează pe noi, ca regizori. Eu, spre exemplu, fac filme în primul rând pentru publicul român. Este primul public pe care aş vrea să îl am. Sper ca în timp să reuşim să îl recuperăm“, a spus regizorul premiat la Cannes pentru filmul „Poliţist, adjectiv“. El consideră că un film trebuie văzut într-o sală de cinema, dar că, în prezent, autorităţile nu au o strategie coerentă pentru dezvoltarea infrastructurii cinematografice. „Ar trebui să existe o astfel de strategie. S-a iniţiat un program cu sălile de cinema, în sensul ca acestea să treacă la primării. Totul va depinde de municipalităţi“, a adăugat Porumboiu.
Regizorul Corneliu Porumboiu a fost prezent miercuri, la Iaşi, în cadrul programului CineFAN, care îşi propune să reobişnuiască publicul tânăr cu filmele româneşti şi să îl pregătească pentru Festivalul Internaţional de Film, programat la Iaşi în luna septembrie. De asemenea, Corneliu Porumboiu s-a întâlnit cu iubitorii de film din Iaşi, în Aula „Mihai Eminescu“ a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“. Aici au fost proiectate trei dintre filmele lui Corneliu Porumboiu: „Visul lui Liviu“, „Călătorie la oraş“ şi „Pe aripile vinului“, urmate apoi de o dezbatere.