Elevii Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş au participat la un workshop susţinut de pilotul Bogdan Marişca, în cadrul campaniei de siguranţă rutieră „Be Cool. Keep it Safe!”,
Crește numărul claselor de învăţământ profesional
Tot mai mulţi tineri se îndreaptă spre învăţământul profesional, solicitările acestora înregistrând o creştere spectaculoasă în Cluj, unde se estimează că numărul claselor pregătite pentru anul şcolar 2017-2018 vor creşte cu aproximativ o treime. „Pentru anul şcolar 2017-2018 la învăţământul dual profesional vom avea 41 de clase profesionale faţă de 32 câte sunt acum pentru absolvenţii de clasa a VIII-a”, a spus inspectorul şcolar general al judeţului Cluj, Valentin Cuibus.
Decizia de creştere a fost susţinută, potrivit reprezentanţilor inspectoratului şcolar, „şi de numărul mare de firme care cer asemenea absolvenţi”. În ceea ce priveşte cererea crescută venită din partea tinerilor, aceasta este favorizată şi de faptul că elevii care se înscriu la o clasă profesională beneficiază de o bursă lunară de 200 de lei din partea statului, la care se pot adăuga burse şi facilităţi oferite de firmele care doresc să susţină învăţământul profesional dual.
Cele mai cerute specializări din partea firmelor româneşti şi străine sunt fabricarea produselor din lemn, mecanică, inclusiv meseria de mecanic auto, turism şi alimentaţie, electronică şi automatizări, construcţii, industrie textilă.
Potrivit lui Valentin Cuibus, există deja firme ai căror reprezentanţi şi-au manifestat dorinţa de a se implica în parteneriate pentru dezvoltarea învăţământului profesional dual, mai ales că urmează să intre în vigoare și legislaţia în acest sens. Entitatea care îşi asumă parteneriatul pentru susţinerea unei clase cu un anumit profil trebuie să asigure infrastructura necesară pentru orele de practică, transportul elevilor către fabrică, echipamentele de protecţie şi, eventual, o bursă, care nu poate fi mai mică de 200 de lei, potrivit legii.