Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Crize alimentare şi teritorii diluate, în dezbatere la ICR
Astăzi, 20 mai, ora 18:00, la Institutul Cultural Român (ICR) din Bucureşti, arta intră în coliziune cu ştiinţa şi socialul, într-o întâlnire inedită, la cea de-a 5-a rundă de „Arte Marţiale“ din acest an. Protagonişti sunt Matei Bejenaru „Artistul de la 2“ şi invitatul său, Octavian Groza, co-autor al Atlasului României.
Sub genericul „Crizele alimentare - traume ale României recente“, Matei Bejenaru propune o analiză asupra consumului alimentar în România din ultimele trei decenii, ilustrată cu grafice şi date. Expunerea va fi urmată de „Teritorii diluate“, o suită de hărţi prezentate şi comentate de Octavian Groza, care vor ilustra modul în care „sapă“ (e)migraţia la rădăcina teritoriilor locale, regionale, precum şi a celui naţional. Matei Bejenaru (n. 1963), „inginer, artist, familist, bun vecin şi profesor“, este creatorul, organizatorul şi administratorul Bienalei de Artă Contemporană „Periferic“ (din 1997 până în prezent) care are loc la Iaşi. Arta lui Matei Bejenaru porneşte şi soseşte de la şi în acelaşi punct: comunitatea, cea locală, ieşeană sau, mai larg, cea naţională, românească sau, şi mai larg, cea universală, umană. Printre lucrările lui Matei Bejenaru din ultimii ani cu teme puternic ancorate în social sunt „Travelling Guide“, 2005, „Strawberry Fields Forever“ (2005). Prin lucrarea sa de la Tate Modern din 2007, „Together/Împreună“ a oferit posibilitatea reuniunii românilor. Lunar, într-o zi de marţi, la Institutul Cultural Român are loc o confruntare cu arta contemporană. La „Arte Marţiale“, artiştii nu expun, ci sunt expuşi tirului întrebărilor, conform ICR.