Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Cultura României, accesibilă pe internet din orice colţ al lumii
▲ Zestrea culturală a României va face parte, în premieră, dintr-o uriaşă bibliotecă digitală, aparţinând ţărilor membre ale UE, unde oricine din lume va putea accesa în anii viitori, atât cărţi, cât şi orice creaţie culturală, a anunţat sâmbătă, la Sibiu, ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, conform Agerpres ▲
„Este cel mai important program cultural pe care România l-a efectuat vreodată. Este prima dată când Europa, mama culturii, este conştientă că are un patrimoniu fabulos la nivel planetar şi trebuie să şi-l valorifice. Este prima dată când liderii europeni sunt conştienţi că substanţa activităţii umane este de natură culturală. Este vorba de o modificare de optică la nivel continental“, a declarat ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu. Acesta va cere miercuri o jumătate de milion de euro Guvernului României, printr-o notă în care va exprima necesitatea pregătirii unei baze de date naţionale. Deja Ministerul Culturii şi Cultelor are arhivate toate muzeele din România, cea mai mare provocare fiind introducerea într-un sistem digital a creaţiilor literaturii române şi mai ales traducerea lor într-o limbă de circulaţie internaţională. Ministrul Culturii a precizat că portalul Uniunii Europene care va găzdui biblioteca digitală a Europei este posibil de lansat pe Internet imediat după ce legile drepturilor de autor din fiecare stat membru UE vor fi corelate la nivel european. „Încă nu s-a rezolvat problema drepturilor de autor. Încă avem probleme de natură legislativă la nivel european. Acum este faza de desenare conceptuală a acestui mega program. Prima dată este necesară clarificarea legislaţiei. Legea drepturilor de autor există în fiecare ţară. Noi avem o lege destul de modernă, una dintre cele mai bune“, a spus ministrul Iorgulescu. Acesta susţine că iniţial programul european al Bibliotecii digitale trebuie sprijinit financiar de fiecare guvern în parte, iar la nivel european este garantată susţinerea financiară şi logistică din partea preşedintelui în exerciţiu al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Următoarea întâlnire a miniştrilor culturii din statele UE, la care va fi abordată această temă, va avea loc în primăvara anului 2009. Decizia creării în premieră a unui biblioteci comune digitale a tot ce înseamnă cultură europeană a fost luată în urmă cu două săptămâni, la o reuniune a miniştrilor culturii din statele membre UE, din Franţa. Atât românii, cât şi europenii, vor avea acces la tot ce înseamnă creaţie culturală, muzică, carte, teatru, pictură, muzee, chiar şi la articolele scrise despre acestea până în prezent. „Trecere într-un portal (...) a întregului portofoliu de obiecte culturale, mobile, imobile, monumente, creaţie vie, spectacole, obiecte din muzeele româneşti, muzică, teatru, presă şi arhive. Un copil din Alabama de 8 ani care va dori să ştie ceva despre Mihai Eminescu, va descoperi printr-un simplu click publicistica sau poeziile; sau piese de teatru din arhiva TVR. Orice lucrare muzicală, coregrafică, din patrimoniul televiziunilor publice şi private vor intra în portal“, a explicat ministrul Culturii. Ministrul Iorgulescu a apreciat că este necesară desemnarea unor specialişti pe domenii pentru a se face selecţia operelor care urmează a fi incluse în biblioteca digitală a Europei.