Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
120 de ani de la nașterea sculptorului Ion Irimescu
Considerat de criticii de artă unul dintre artiștii emblematici ai României, Ion Irimescu s-a născut la 27 februarie 1903, la Arghira-Preutești, în apropiere de Fălticeni.
Tatăl, Petre Irimescu, provenea dintr-o familie țărănească din zona Preutești-Dolhești și a devenit mic moșier prin munca și eforturile proprii. Mama, Maria Cazaban, se trăgea dintr-o veche familie franceză statornicită în Moldova, în a doua jumătate a secolului al 19-lea.
Pasionat de sculptură încă din copilărie, Ion a studiat la Academia de Arte Frumoase din București, unde l-a avut profesor și mentor pe sculptorul Dimitrie Paciurea. A fost bursier al Școlii Române de la Paris, unde a urmărit și studiat opera lui Brâncuși, dar a și expus propriile opere. Întors în țară, a fost profesor și rector al Academiei de Arte din Iași, apoi, după război, a predat la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj (1950-1955) şi la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti (din 1965). A fost membru al Academiei Române.
Și-a trasat propriul drum în artă, trecând de la neoclasicismul care-i influențează primele lucrări la „forme puternic stilizate” în partea de maturitate a operei sale. A semnat sute de sculpturi, mii de schițe, desene și lucrări de grafică. O mică parte dintre lucrările sale sunt expuse astăzi la muzeul ce-i poartă numele de la Fălticeni. A murit la 28 octombrie 2005, la Fălticeni, la 102 ani.