Muzeul Hărților organizează vineri, 4 aprilie, ora 18:00, o nouă întâlnire din seria „Geografii personale cu Nona Rapotan”, în care parteneră de dialog este Anca Vieru. Discuțiile vor avea la bază cartea
196 de ani de presă românească
Biblioteca Academiei Române prezintă expoziția „Din lumea presei - 196 de ani”, organizată de Serviciul de catalogare periodice și de Serviciul de manuscrise-carte rară. Expoziția se înscrie în seria evenimentelor anuale dedicate prezentării valorosului tezaur de periodice al bibliotecii, deținătoarea celei mai bogate și mai cuprinzătoare colecții de presă românească tipărită în țară sau în străinătate. Astfel, veți avea ocazia să vedeți pagini din ziare precum „Timpul”, „Cotidianul”, „Universul”, „Albina românească”.
Expoziția dedicată presei românești de la Biblioteca Academiei Române aduce în fața publicului exponate care ilustrează istoria presei noastre de la începuturile sale până în perioada modernă, unele dintre acestea în format unicat.
Istoria jurnalismului românesc este deopotrivă istoria modernizării societății, așa cum reiese din expoziție. Încă de la începuturi, cu „Albina românească” și „Curierul românesc”, primele ziare publicate în limba română, în 1829, presa a fost o oglindă a realității, uneori corectă, alteori deformată. Expoziția prezintă în original titluri de referință ieșite de sub tipar, exemplare spectaculoase ale unor publicații de avangardă, reviste ilustrate deosebite, afișe și reclame din presă, caricaturi, dar și documente referitoare la evoluția breslei gazetărești, precum tabloul Sindicatului ziariștilor din București, înființat la 5 aprilie 1900, a cărui președintă de onoare era însăși regina Elisabeta.
Curatorul expoziției, Daniela Stanciu, directoarea Direcției Bibliografii din cadrul Bibliotecii Academiei Române, spune că „expoziția evidențiază, pe spații ample, istoria de 196 de ani a presei românești. Nu lipsesc ziarele care în perioada interbelică ajunseseră la tiraje amețitoare: Universul, 200.000 de exemplare, Dimineața, 100.000, Adevărul, 50.000, Curentul, 40.000, într-o perioadă cu sute de publicații la nivel național. Astăzi apar în București cel puțin treizeci de ziare, remarca Arghezi în 1937, în vreme ce Camil Petrescu, alt literat activ în gazetărie, nota în jurnal, în 1936, timpul consumat zilnic cu cititul ziarelor: o oră și jumătate dimineața, o jumătate de oră la prânz și o jumătate de oră seara, plus o oră hebdomadare și reviste străine și o oră de parcurs manuscrise pentru Revista Fundațiilor Regale. În total, patru ore și jumătate dintr-o zi!”
Expoziția „Din lumea presei românești” va putea fi vizitată până la sfârșitul lunii martie, de luni până vineri, între orele 9:00 și 15:00, iar sâmbătă între orele 10:00 și 13:00. (A. D.)