Mihai Demetriade, cunoscut istoric și cercetător în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), va lansa vineri, 22 noiembrie 2024, la Iași, volumul „Țara unui singur om. O
Agenda culturală 1 - 5 august
1 august - Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” îi invită pe copiii cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani să descopere „Viața de parazit”, în cadrul Şcolii de Vară de la Antipa, care se va încheia vineri, 3 august 2018. Orele vor fi susținute în Sala Atelier de la etaj de către specialiștii muzeului, dr. Costică Adam, dr. Cristina Constantinescu și Angel Irimia. Copiii vor explora lumea ascunsă a căpușelor, puricilor, țânțarilor, teniilor, limbricilor sau oxiurilor și vor afla cât de diverse și ingenioase sunt modurile de adaptare ale acestor uimitoare animale la viața de parazit.
2 august - La Casa Filipescu-Cesianu are loc, de la ora 20:30, spectacolul „Zâmbiți, vă rog!”. Vor evolua actorii: Irina Movilă, Marius Bodochi și interpreții Cristian Soleanu (saxofon), Constantin Urziceanu (clarinet). Intrarea este 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea Casei Filipescu-Cesianu, în termen de 30 de zile. Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.
3 august - Muzeul Literaturii Române din București și Fundația „Gellu Naum” invită la cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional „Gelu Naum”, care se va încheia în 4 august 2018. Din program: Lectură publică de poezie, la ora 18:00, în Grădina MNLR din str. Nicolae Crețulescu nr. 8, iar a doua zi, 4 august, spectacol-lectură, adaptare după „Insula și Ceasornicăria” de Gelu Naum, în regia Marianei Cămărășan.
4 august - Pe Esplanada Dunării de la Brăila vor putea fi ascultate melodii celebre ale compozitorilor români, în cadrul concertului extraordinar „Centenarul Marii Uniri ne reuneşte în cânt”. Vor cânta participanţii la cursurile de Măiestrie artistică, Master Classes, oferite la Brăila, între 30 iulie şi 5 august, de soprana Mariana Nicolesco, în cadrul Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto „Hariclea Darclee”. De asemenea, vor putea fi ascultate şi arii din muzica lui Rossini din „Il Barbiere di Siviglia”, „La Cenerentola” sau „L’Italiana in Algeri” ori pagini celebre din „Carmen” de Bizet, din „Faust” de Charles Gounod, sau pagini de musical din „My Fair Lady” de Frederick Loewe ori din „Fiddler on the roof” de Jerry Bock.
5 august - Se desfășoară Academia Sighişoara, eveniment în cadrul căruia tineri muzicieni şi profesori din toată lumea se pot întâlni pentru a adopta un limbaj comun, fapt care se întâmplă anual din 1993 încoace. Directorul artistic al Academiei Sighişoara este violonistul elveţian de origine română Alexandru Gavrilovici. Acest festival-şcoală se va încheia la 14 august și este cadoul oferit României de către Elveţia, în anul Centenarului.