La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Agenda culturală 17 - 23 iulie
17 iulie - Expoziţia temporară „Negustori români din Șcheii Brașovului. Oameni, case, destine” la Muzeul de Etnografie din Brașov. Prin intermediul exponatelor sunt evocați negustorii români din Șcheii Brașovului, statutul lor social, modul de viață și aspecte privind istoria comerțului brașovean de-a lungul secolelor.
18 iulie - La Ateneul Român are loc al treilea spectacol din programul Festivalului Internațional Vara Magică 2018. La ora 19:30, vor fi pe scenă cele mai mari familii de muzicieni români ai ultimului deceniu: Valentin Gheorghiu, Marin Cazacu și Gabriel Croitoru.
19 iulie - Eveniment inedit, în premieră la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca: Expoziția de Șah. Peste 100 de modele de piese de șah de pe diverse continente, din materiale diferite - lemn, piatră cioplită sau marmură. Toate fac parte din colecția profesorului Emil Sitaru și sunt expuse în holul central al clădirii Casei de Cultură a Studenților, în perioada 2-31 iulie.
20 iulie – Expoziție personală a artistei Aviva Shemer, în spațiile Muzeului de Artă de la Palatului Culturii din Iași. Ilustrator, pictor, sculptor în piatră şi metal, dar și un fin bijutier, Aviva Shemer este autoarea a zeci de expoziții personale în Europa și Statele Unite ale Americii.
21 iulie - Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului, în colaborare cu Asociația Istoria Artei, vă invită până pe 29 iulie la o serie de activități estivale dedicate familiilor. La acest final de săptămână, din program fac parte activități creative.
22 iulie - Cu prilejul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, Muzeul de Artă Arad organizează expoziția de artă „Lumină și jertfă”. Autorul, Silviu Oravitzan, este un nume de referință pentru arta românească. A dezvoltat un concept unitar, centrat asupra simbolisticii creștine: Cruce, Centru, Lumină. De mai bine de treizeci de ani, aceste teme majore ale creației sale sunt interpretate prin intermediul diferitelor forme de expresie - desen, pictură, sculptură.
23 iulie - Muzeul Național al Țăranului Român organizează în perioada 2-31 iulie 2018 „Atelierul de creativitate”. La ora 10:30, copiii sunt așteptați la atelierul cu tematica „Să coasem frumos podoabe mici, animăluțe, păpușele și pernițe”. Coordonator: Ruxandra Grigorescu; Sala Acvariu; informații și înscrieri la tel. 021 317 9659.