Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Arhidiaconul Jean Lupu, omagiat la 80 de ani de viață și 60 de ani de dirijat
Dirijorul Jean Lupu a împlinit sâmbătă, 7 martie, 80 de ani. Cu acest prilej a sărbătorit și cei 60 de ani care s-au adunat în cariera sa dirijorală. La ceas aniversar a urcat pe scena Ateneului Român, alături de Corul Symbol. În semn de apreciere a dăruirii și pasiunii cu care a promovat arta corală, muzica bizantină, colindele și creațiile românești contemporane, părintele Jean Lupu a primit din partea Președintelui României, Klaus Werner Iohannis, Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler.
Alături de marea sa familie Symbol, maestrul Jean Lupu și-a sărbătorit ziua de naștere pe scena Ateneului Român. I-au fost alături și foste membre ale corului, care acum sunt mari cântărețe de operă pe scenele europene. Concertul aniversar a inclus stiluri muzicale variate, de la „Sorocul din Banat”, „Măruț roșu, măr cu dor”, până la „Balada” lui Ciprian Porumbescu și „Polca fierarului” de Joseph Strauss.
Concertul a început nu întâmplător, cu cântarea bisericească „Iubi-te-voi, Doamne”, Jean Lupu având drept motto Psalmul 103, care spune „cânta-voi Domnului în viața mea, cânta-voi Dumnezeului meu cât voi fi”.
La eveniment a fost prezent Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a transmis un cuvânt de felicitare și de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. „Părintele arhidiacon Jean Lupu a primit în anul 1995 Crucea Patriarhală pentru mireni, atunci fiind doar profesor de muzică și, după ce a intrat în cler, prin Taina Hirotoniei în treapta diaconiei, a primit din partea Părintelui Patriarh Teoctist și Crucea Patriarhală pentru clerici. Anul acesta, în ajunul împlinirii vârstei de 80 de ani, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a pregătit părintelui arhidiacon Jean Lupu o sărbătoare în prezența membrilor Permanenței Consiliului Național Bisericesc și a membrilor Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureştilor, în cadrul căreia i-a fost acordat cel mai înalt ordin al Patriarhiei Române, Crucea Patriarhală pentru clerici”, a menționat Preasfințitul Episcop-vicar Varlaam Ploieșteanul.
În cei 60 de ani de carieră, dirijorul Jean Lupu a dirijat corurile „Ciprian Porumbescu” și „Lirica” din Slatina și corul Liceului Pedagogic din București, cu care a susținut primul concert pe scena Ateneului Român, în anul 1978. Au urmat Corul Cantata, iar ulterior, în anul 1990, Corul Symbol, pe care l-a înființat cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist. Corul de copii și tineret Symbol al Patriarhiei Române a reușit să formeze multe generații de copii, Jean Lupu precizând că familia Symbol are 600 de suflete și că cele mai înălțătoare succese nu au fost cele individuale, ci acelea pe care le-a obținut împreună cu corurile, deoarece un dirijor, dacă nu are în jurul lui o familie lărgită, nu se realizează ca dirijor.