După o perioadă de restaurare și reabilitare, au fost reintroduse, la sfârşitul lui 2024, în circuitul muzeal al orașului Focșani trei muzee: Muzeul de Arheologie şi Istorie Medievală, Muzeul de Ştiinţele
Arta basarabeană la București
Muzeul Municipiului București a deschis de curând, la Palatul Suțu, expoziția „Valentina Rusu Ciobanu. 100 de ani de la naștere”. Aceasta pune în valoare forța elitei culturale de la Chișinău și a şcolii de pictură basarabene, o școală tânără, dar viguroasă, care a rezistat provocărilor istorice și care ne aduce astăzi în atenție o creație originală și impresionantă prin mesajul plastic pe care îl transmite.
În două săli generoase de la etajul 1, Palatul Suțu expune 60 de lucrări de o valoare excepțională, pictură și artă grafică, selectate chiar din atelierul artistei. Unele lucrări sunt scoase în spațiul public pentru prima dată, fiind recuperate din atelierul artistei după mai bine de 50 de ani.
Elena Olariu, director adjunct al Secției Artă din cadrul Muzeului Municipiului București, consideră că „talentul, sinceritatea estetică, rafinamentul stilistic și cromatica îndrăzneață au făcut ca Valentina Rusu Ciobanu să fie apreciată de către cei mai însemnați critici de artă ai epocii, în ciuda nesupunerii ei față de cerințele cultural-ideologice ale vremii”.
Expoziția rămâne deschisă până la data de 29 noiembrie și o puteți vedea de miercuri până duminică, în intervalul orar 10-17:00. Anul acesta, în data de 30 iunie, a fost semnat decretul pentru decorarea Valentinei Rusu Ciobanu cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer - Artele Plastice de către președintele României, Klaus Iohannis. Pentru arta românească, acest eveniment a însemnat o formă de recunoaștere oficială a meritelor unei mari artiste, dar și recunoașterea valorii excepționale a școlii de pictură de la Chișinău.
(Alexandra Drugan)