Una dintre provocările permanente ale preotului, înclinat spre „arta oratoriei”, este cea de a nu repeta, de la o predică la alta, aceleași idei și teme care ar putea plictisi auditoriul, deja familiarizat cu
Artă botanică contemporană în România
La Grădina Botanică a Universității București va fi vernisată joi, 17 mai, prima expoziție care readuce în atenția publicului o formă de artă puțin cunoscută în România, ilustrația botanică. „Life of Bulbs” este o călătorie inedită în universul spectaculos al florilor de grădină, dar și o provocare ca oamenii să privească mai des natura, ce poate funcționa ca „o oglindă sau un spațiu de regăsire”. Artista și designerul Irina Neacșu invită, astfel, publicul să redescopere valoarea și poezia naturii printr-o tehnică aparte, renumită la nivel internațional, și anume reprezentarea plantelor la scară naturală, alături de reprezentări artistice de o eleganță filosofică. Printre lucrările realizate în acuarelă se regăsesc și schițe din literatura științifică botanică. Pentru o astfel de lucrare de ilustrație botanică, Irina Neacșu folosește o tehnică ce presupune și până la 60 de ore de lucru.
„Ilustrațiile propun o retorică a imprevizibilului, atât de apropiată de viața însăși. Publicul poate vedea transformarea și frumusețea în toate etapele sale. Este un ciclu de viață prin care trecem cu toții, iar noi oamenii, privind, putem să aprofundăm adevărurile care ne marchează viața. Cred că tocmai natura ne poate oferi, inepuizabil, lecțiile cele mai frumoase și poate fi acea oglindă, dar și acel spațiu de renaștere interioară de care avem atât de mare nevoie astăzi”, afirmă Irina Neacșu, artist botanic în cadrul American Society of Botanical Artists. În egală măsură, „arta botanică este și o formă de păstrare a memoriei, a istoriei - multe dintre speciile rare de plante sau chiar dintre cele pe cale de dispariție rămân alături de noi, atât pentru studiu, cât și pentru contemplare și cunoaștere în sine, prin intermediul acestor ilustrații botanice”, a adăugat artista.
„Life of Bulbs” reunește 26 de ilustrații botanice, reprezentând flori de grădină. Vernisajul expoziției are loc la ora 18:00, la Grădina Botanică a Universității București, în spațiul „Casa Roșie” - situat lângă Grădina Istorică, urmând să fie itinerată și la Grădina Botanică din Cluj, începând cu 22 iunie. La București, expoziția va putea fi vizitată gratuit până pe 10 iunie. În zilele de weekend - 19 și 20 mai - va avea loc o sesiune de ateliere intensive, adevărate master-classes de inițiere în arta botanică.
„Life of Bulbs” prezintă pentru prima dată un demers de artă botanică contemporană în România. Narcise, lalele sau zambile se dezvăluie privitorilor și invită la o reflecție despre drumul vieții cu transformările sale - de la frumusețe la efemeritate. Arta botanică are deja o lungă tradiție în țări precum Marea Britanie, Franța, Olanda sau Australia, și reunește în echipe complexe cercetători, artiști, botaniști, oameni de știință și producători în domenii conexe din toată lumea.