Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Artiștii din colecția soților Macovei
Colecția de Artă „Ligia și Pompiliu Macovei”, parte a Muzeului Municipiului București (MMB), găzduiește expoziția tematică „Artiștii din colecția soților Macovei”, care prezintă o selecție impresionantă de lucrări din care se întrevăd autenticitatea și prospețimea cromatică. Lucrările expuse sunt semnate de artiști precum: Micaela Eleutheriade, Ileana Cojan, Aurel Cojan, Constantin Piliuță, Alexandru Ciucurencu și Lucian Grigorescu.
MMB oferă iubitorilor de artă un proiect muzeal inedit, expoziția tematică „Artiștii din colecția soților Macovei” reprezentând o premieră expozițională, găzduită de reședința donatorilor, aşadar sunt prezentate lucrări care nu au mai făcut parte din nici o expunere anterioară. Colecția de artă „Ligia și Pompiliu Macovei” oferă o incursiune culturală în epoci și locuri din întreaga lume, iar diversitatea creațiilor de artă plastică și decorativă dă unicitate acestei colecții.
Muzeograful Cristina Ioniță, curatorul expoziției, afirmă că „paleta impresionantă de culori și tehnici relevă o lume plină de înțelesuri și posibilități de interpretare. Pasiunea soților Macovei pentru artă a pornit de la fascinația lor pentru frumusețea obiectelor tradiționale românești. Ea artist plastic, el arhitect și diplomat, au avut un succes răsunător în domeniile în care profesau. Datorită preocupărilor profesionale, dar și datorită numeroaselor titluri, decorații, premii, au avut posibilitatea și libertatea de a călători în întreaga lume. Atelierul artistei din reședința pe care au ocupat-o începând cu anul 1953 era deseori folosit ca salon în care își invitau oaspeții, țineau serate, dezvoltându-și o viață culturală bogată și interesantă, precum și relații solide cu personalități și artiști ai vremii. Acest fapt a condus la conturarea unei colecții impresionante de artă care a rămas mărturie în timp, o colecție pe care astăzi o privim cu mândrie și admirație. Deși demersurile lui Pompiliu Macovei au început încă din anii ’80, donația celor doi soți către Muzeul Municipiului București a fost realizată în anul 1992, iar colecția a fost deschisă publicului 10 ani mai târziu, timp în care acesta s-a implicat activ și a gestionat acest transfer, lăsând casa și colecția așa cum se regăsesc acum. Timp de mai multe decenii, cei doi soți au strâns, din toate colțurile lumii, numeroase obiecte de patrimoniu”.
Expoziția poate fi văzută la Colecția de Artă „Ligia și Pompiliu Macovei”, din strada 11 Iunie, până în data de 26 noiembrie. (A. D.)