Muzeul Municipiului București prezintă, la Palatul Suțu, o expoziție de gravuri cu imagini din Țările Române văzute de francezul Auguste Lancelot în 1860, când a călătorit prin diverse sate și orașe pentru
Ateliere de frământat aluaturi tradiţionale de Paşti
Complexul Muzeal Arad a deschis, în 7 aprilie 2025, expoziţia etnografică „Tradiţii, sărbători pascale” şi atelierele demonstrative pentru copii „Aluaturi tradiţionale de Paşti”, unde aceştia vor fi îndrumaţi în activitățile unei gospodării țărăneşti de Aurica Tira din localitatea Gurba, județul Arad. Ei vor învăţa să pregătească ingredientele, să frământe, să porționeze aluaturi şi să le dea forme de sărbătoare, arată instituţia muzeală pe pagina sa de Facebook.
Pâinea rituală pentru biserică este prezentată în filmul documentar „Obiceiuri de Paşti la Şepreuş” în care se arată modul cum se pregătesc cele trei tipuri de aluat pentru sărbătorile pascale: prescurile, paştile (pâini rotunde) și paoșii (colaci cu împletituri din aluat deasupra). „Indiferent că vorbim de pâinea zilnică sau de formele ei prezente la marile praznice, ingredientele folosite sunt aceleași: făină, apă, sare și drojdie”, precizează dr. Gabriel Hălmăgean, muzeograf la Complexul Muzeal Arad şi unul dintre curatorii expoziţiei.
Atelierele demonstrative pentru copii se vor derula până în 11 aprilie 2025 și vor participa peste 300 de elevi din școli și licee arădene, potrivit sursei menţionate.