Casa „Avramide” din orașul Tulcea găzduiește astăzi, 14 noiembrie 2024, o conferință de finalizare a proiectului cultural „Clipe din trecut ale Cetății Enisala”. Întâlnirea are loc de la ora
Ateneul Român a primit Marca Patrimoniului European
Ateneul Român a primit, la 17 aprilie 2024, în cadrul unei ceremonii la Anvers, alături de alte șase situri selectate de un juriu de experţi independenţi, Marca Patrimoniului European, acordată de Comisia Europeană, informează Reprezentanţa în România a Comisiei. Distincția este acordată monumentelor, siturilor naturale sau urbane, obiectelor și bunurilor din patrimoniul imaterial cu rol semnificativ în istoria şi cultura continentului, precum şi în edificarea a ceea ce este în prezent Uniunea Europeană.
Au fost premiate în acest an șase situri și o epopee eroică: Cisterscapes - ruta culturală care conectează 17 așezări monahale din Austria, Cehia, Germania, Polonia, Slovenia; Mănăstirea San Jeronimo de Yuste (Spania); Muzeul „Our Lord in the Attic” (Ţările de Jos); Teatrul Regal Toone (Belgia); Kalevala - epopeea națională finlandeză; Ateneul Român (România); Memorialul Sant’Anna di Stazzema (Italia).
Pentru ca un sit să primească Marca Patrimoniului European este necesară îndeplinirea a trei criterii: să demonstreze semnificaţia sa europeană, să aducă la cunoştinţa publicului larg dimensiunea europeană şi să demonstreze capacitatea de a desfăşura activităţi relevante. Procesul de selecţie are loc o dată la doi ani. Din 2013 și până în prezent, au primit Marca Patrimoniului European 67 de situri sau bunuri ale patrimoniul imaterial din Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Estonia, Franţa, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Cehia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Ungaria. (C. Z.)