Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
„Bookfest“ 2011, programat pentru luna mai
Cea de-a VI-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte "Bookfest" va avea loc la sfârşitul lunii mai. Cum "târgul de carte", cum i se spune curent, va începe mai devreme decât de obicei, înscrierile pentru participanţi au început la jumătatea lunii februarie şi se vor încheia în două săptămâni.
Potrivit organizatorilor, Asociaţia Editorilor din România (AER), 15 aprilie este data-limită pentru înscrierea editurilor participante la "Bookfest" 2011. În perioada 25-29 mai, publicul va fi aşteptat în locul obişnuit, în pavilioanele 14-15-16-17-18 din cadrul ROMEXPO. Ungaria, ţară invitată Prin tradiţie, în fiecare an, la "Bookfest", vedetă este literatura unei anumite ţări. Dacă în 2010 literatura spaniolă a fost în centrul atenţiei, anul acesta, literatura maghiară este invitata specială a unuia dintre cele mai importante evenimente culturale din spaţiul românesc. "Ediţia din 2011 se va bucura de prezenţa Ungariei, de care România este legată prin vechi tradiţii de dialog cultural", conform AER. Cititorul român este invitat "să descopere în profunzime bogata moştenire culturală a Ungariei", ţară care la 1 ianuarie 2011 a preluat pentru şase luni preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene. Pentru o mai bună comunicare cu scriitorii maghiari, publicul va avea parte de traducere simultană la cască. Pentru moment, au confirmat participarea la ediţia a VI-a a "Bookfest" scriitorii maghiari Peter Esterhazy, Adam Bodor şi Peter Nadas. În cele cinci zile dedicate cărţii de pretutindeni, vizitatorii vor avea intrarea liberă, între orele 10:00 şi 22:00. Un spaţiu de comunicare culturală interactiv AER a iniţiat "Bookfest" în anul 2006, cu intenţia de a pune la dispoziţia editorilor un cadru de expunere adecvat şi de a crea un spaţiu de comunicare culturală interactiv şi cosmopolit pentru iubitorii de carte. Dacă "Bookfest" este, alături de "Gaudeamus", unul dintre cele mai ample târguri dedicate cărţii de la noi, trebuie să amintim şi alte astfel de evenimente, de mai mici proporţii, ce-i drept: Salonul de Carte şi Muzică, Salonul de Carte şi Presă, "Librex" (derulat la Iaşi), "Kilipirim" (salon de carte itinerant, organizat în Bucureşti, Constanţa şi Cluj). Promovarea cărţii de calitate Asociaţia Editorilor din România (AER) există din anul 1991 şi reuneşte editori din toate domeniile de interes cultural. Scopul acestei asociaţii îl reprezintă promovarea calităţii în domeniul cărţii şi facilitarea accesului cititorilor la informaţie, facilitarea liberei circulaţii a ideilor şi integrarea limbii române în circuitul mondial de valori. În acest sens, AER s-a implicat de-a lungul vremii în promovarea scriitorilor români în străinătate. La începutul anilor 2000, asociaţia a organizat standul naţional al României la Târgul de Carte de la Frankfurt şi la Salonul Cărţii de la Paris (2005). Printre editurile membre AER amintim: "Coresi", "Rao", "Nemira", "Trei", "Tritonic", "Grupul Humanitas", "ICR", "Curtea Veche", "Economică", "Cartea Românească", "Brumar".