Numeroși cineaști din țară și străinătate au participat, zilele trecute, la Festivalul Internațional de Film „Quo Vadis” de la Iași, unde au fost prezentate medalioane ale unor regizori români consacraţi,
Brâncuși în benzi desenate
Anul acesta se împlinesc 145 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși, 65 de ani de la aderarea României la UNESCO, precum și 65 de ani de la înființarea Comisiei Naționale a României (CNR) pentru UNESCO. La ceas aniversar, CNR UNESCO organizează un concurs de benzi desenate care are în centru personalitatea sculptorului român. Concursul este destinat tuturor elevilor din clasele I-VIII, care învaţă în şcoli publice sau private din România, și este coordonat de autorul și profesorul de benzi desenate Mihai Ionuț Grăjdeanu.
Prin intermediul acestui concurs, CNR UNESCO urmăreşte conştientizarea copiilor şi tinerilor asupra importanței valorilor materiale și imateriale din România, fiindu-le promovate celor talentați la desen și literatură lucrările de benzi desenate. Totodată, se urmăreşte implicarea elevilor și cadrelor didactice în stimularea laturii creative și transmiterea de mesaje cu privire la obiectivele UNESCO și valorile culturale naționale.
Mihai Ionuț Grăjdeanu, autor de bandă desenată și coordonator al concursului, spune că „educația non-formală vine în sprijinul dezvoltării copiilor, iar un astfel de concurs îi îmbogățește atât în plan cultural, cât și educaţional. Intrând în universul lui Constantin Brâncuși, pe Calea Eroilor, descoperim monumente UNESCO cunoscute sub denumirea de Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu. Fiecare dintre aceste monumente are o poveste. Participanții sunt invitați să realizeze o pagină de bandă desenată cu una dintre cele patru componente ale acestui ansamblu sau toate împreună și să transmită astfel un mesaj: ce semnifică pentru ei Calea Eroilor”.
Concursul face parte din programul aniversar „România și UNESCO, arc peste timp - 65 de ani de la aderare”, al CNR UNESCO. Detalii se găsesc pe pagina de internet www.cnrunesco.ro. Termenul depunerii lucrărilor este 15 octombrie 2021, iar înscrierea planșelor de bandă desenată în concurs se face prin e-mail la adresa: cbrancusi_ concurs@cnr-unesco.ro. (A. D.)