La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Caligrafii pe sticlă la Muzeul Satului
Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” găzduiește, în Cantonul de drum, expoziția „Caligrafii pe sticlă” a artistei Elena Oana Agapie. În atmosfera casei țărănești sunt expuse icoane pe sticlă și câteva desene inspirate din basmele de odinioară. Demersul artistic își propune să amintească publicului de meșteșugul practicat de țăranii iconari, pe care avem datoria să îl ducem mai departe.
Elena Oana Agapie are o bogată activitate expozițională, luând parte la peste 60 de expoziții naționale și internaționale, iar lucrările sale sunt prezente în importante colecții din muzee precum Muzeul Municipiului București, Muzeul de Artă din Brașov, Muzeul Dunării de Jos din Călărași, Muzeul Ialomița din Slobozia și Palatul Cercului Militar Național din București. Prin lucrările sale, artista își dorește să se întoarcă la frumusețea satului, plină de simboluri și semnificații, în care arta era la loc de cinste și era practicată cu multă trudă și dăruire de țărani. Ea spune că expoziția aduce în actualitate nu doar un motiv iconografic, ci o întreagă lume, universul culturii tradiționale românești cu toată înțelepciunea sa, iar în poveștile caligrafiate pe sticlă a așezat gândurile sale, identitatea și rădăcinile poporului român. „Sunt fascinată de icoana veche țărănească, aș lucra-o fără încetare. Este forma mea de a aduce un omagiu celor care s-au aplecat cu atâta trudă asupra sticlei și ne-au lăsat nouă icoana tradițională. Am selectat pentru această expoziție lucrări care fac trimitere la Nașterea Domnului și la Înviere, completând cu chipuri de sfinți. Icoana este fereastra către Divinitate și te înalță”.
Expoziţia poate fi vizitată până la sfârșitul lunii octombrie 2023, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00. (A. D.)