Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Capitalele europene ale culturii în 2028
Bourges, un oraş din centrul Franţei, va deveni în 2028 Capitală Europeană a Culturii, a anunţat recent Rossella Tarantino, preşedinta juriului care a avut misiunea de a face alegerea, informează AFP. Bourges va împărţi acest titlu, care aduce importante beneficii economice şi turistice, cu alte două localităţi: Ceske Budejovice din Cehia şi Skopje din Macedonia de Nord. „A alege Bourges înseamnă a susţine un oraş de mărime medie (64.000 de locuitori - n. red.) care mizează pe cultură pentru dezvoltarea sa umană, socială şi economică şi care are ambiţia de a acorda un spaţiu real tuturor categoriilor de public”, a declarat ministrul francez al culturii, Rima Abdul Malak. Oraşele franceze care au mai deţinut această titulatură sunt: Paris în 1989, Avignon în 2000, Lille în 2004 şi Marsilia în 2013.
Programul „Capitală Europeană a Culturii” a fost lansat în 1985, la iniţiativa Franţei şi Greciei, și urmăreşte să stimuleze turismul cultural. Obținerea titulaturii vine cu aşteptări mari în ceea ce priveşte numărul de vizitatori și notorietatea pe termen lung, precum şi cu cheltuieli ridicate. În 2013, Marsilia a primit 11 milioane de vizitatori, a avut un buget de peste 1 miliard de euro şi venituri de circa 500 de milioane de euro.
Cele trei oraşe care au deţinut în 2023 titlul de Capitală Europeană a Culturii au fost Timişoara - România, Veszprem - Ungaria şi Elefsina - Grecia. În 2024 vor fi capitale culturale: Bad Ischl - Austria, Tartu - Estonia şi Bodø - Norvegia. În 2025: Chemnitz - Germania și Nova Gorica - Slovenia. În 2026: Oulu - Finlanda și Trenčín - Slovacia. În 2027: Liepāja - Letonia şi Évora - Portugalia.