Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Cea mai importantă manifestare culturală a anului
În urmă cu 78 de ani, Pablo Picasso deschidea prima sa mare expoziţie de pictură la Zürich, Elveţia, eveniment care avea să fie considerat o revoluţie în istoria artei moderne. Recent, în data de 15 octombrie, acelaşi Muzeu Kunsthaus din oraşul elveţian a reeditat expoziţia cu opere ale artistului, strânse de la instituţii prestigioase şi colecţionari particulari.
Acum, ca şi în urmă cu şapte decenii, retrospectiva Picasso stârneşte acelaşi entuziasm, fiind din nou catalogată de criticii de specialitate ca fiind cea mai importantă manifestare culturală a anului 2010 din Europa şi din lume. A scris istorie în pictura secolului al XX-lea Viaţa culturală a lunii octombrie aparţine lui Picasso. Desigur, fiecare eveniment artistic îşi are locul şi importanţa sa, pentru că, în acest univers al valorilor estetice, locul pe podium contează mai puţin, importante sunt substanţa şi emoţia creaţiilor. Însă, expoziţia deschisă la Zürich este cu adevărat specială, pentru că ea aparţine unui maestru al lumii care a scris istorie în pictura secolului al XX-lea. Iar dacă mulţi dintre noi nu o putem admira direct, ea reprezintă, în vremea ierarhiilor strâmbe, o invitaţie fastă de a ne reîntoarce la matricea operei autentice. Tot în aceste zile, mai precis în 25 octombrie, aniversăm şi ziua de naştere a lui Pablo Picasso (n. 25 octombrie 1881, Malaga - d. 8 aprilie 1973, Mougins/ Cannes), întemeietorul curentului cubist în pictură. 74 de lucrări, 30 de desene şi 4 sculpturi Faţă de momentul memorabil din 1932, când însuşi Picasso, curatorul expoziţiei, a prezentat 225 de tablouri, azi, la Kunsthaus, sunt expuse 74 de lucrări, 30 de desene şi 4 sculpturi. Acestea din urmă fac parte din expoziţia originară. Lucrările, portrete, scene mitologice, de viaţă, nuduri, deconstrucţii cubiste şi interpretări suprarealiste, configurează un univers plastic unic. Multe dintre ele, piese de tinereţe, relevă influenţa lui Gaugain, Van Gogh, Toulousse-Lautrec în opera sa. Sunt expuse picturi din perioada albastră, în care maestrul spaniol a folosit în special fundaluri albastru-verzui şi albastru-violet, apoi din perioada roz, în care culorile sunt calde - portocaliu şi roz - iar personajele sunt, în genere, clovni, acrobaţi şi saltimbanci, precum şi din aşa-zisa perioadă africană, în care portretele au deja vădite valenţe cubiste. Remember Pablo Picasso Zürich, cu cei numai 350.000 de locuitori ai săi, este al treilea oraş al lumii, după New York şi Londra, cu cel mai mare număr de galerii şi muzee de artă. Aici, unde s-a născut dadaismului şi unde românul evreu Tristan Tzara a lăsat urme adânci, este deschisă din octombrie 2010 până în ianuarie 2011 expoziţia de pictură Pablo Picasso, printre lucrări aflându-se un tablou foarte rar văzut în Europa, "Pictorul şi modelul său", ce măsoară 2,14 pe 2 metri. Cu toate că, în România, ştim de existenţa unui singur tablou semnat de Picasso care a aparţinut unui colecţionar din Constanţa, librăriile, dar şi bibliotecile personale abundă de albume de artă cu reproduceri după operele marelui artist. Ca urmare, evenimentul de la Zürich este bine-venit pentru un remember Pablo Picasso în viaţa oricărui iubitor de cultură.