Mihai Demetriade, cunoscut istoric și cercetător în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), va lansa vineri, 22 noiembrie 2024, la Iași, volumul „Țara unui singur om. O
Cel mai mare muzeu de artă din lume
Luvru este cel mai mare muzeu de artă din lume şi unul dintre simbolurile Parisului. Este situat în centrul capitalei franceze, între cheiul drept al Senei şi strada Rivoli. Are o suprafaţă de peste 210.000 mp, din care 72.000 mp sunt destinaţi expoziţiilor. Începând cu 2008, colecţia muzeului este împărţită în opt categorii distincte: Egiptul Antic; Antichităţi din Orientul Apropiat; Grecia, Etruscii şi Imperiul Roman; Artă Islamică; Sculptură; Artă decorativă; Pictură; Printuri şi Desene.
Operele prezente la Luvru au o mare varietate, de la picturi, sculpturi, desene până la ceramică sau vestigii arheologice. Colecţia de tablouri numără peste 6.000 de piese, datând din secolul al XIII-lea şi până la 1848.
Printre cele mai cunoscute piese expuse la Luvru se numără picturile „Gioconda” și „Ioan Botezătorul” de Leonardo da Vinci, „Libertatea conducând poporul” de Eugene Delacroix, sculpturile „Venus din Milo”, „Nike din Samotrace” şi „Scrib stând jos”. În 2017, a fost cel mai vizitat muzeu din lume, cu peste 8,1 milioane de vizitatori, conform presse.louvre.fr.
Muzeul Luvru a fost inaugurat la 10 august 1793, cu o expoziţie de 537 de tablouri. Este găzduit de palatul omonim, care iniţial a fost conceput ca o fortăreaţă, în secolul al XII-lea, sub domnia lui Filip al II-lea. În 1989, în curtea sa principală a fost adăugată o,deja faimoasă piramidă de sticlă, realizată de arhitectul I.M. Pei.