Mihai Demetriade, cunoscut istoric și cercetător în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), va lansa vineri, 22 noiembrie 2024, la Iași, volumul „Țara unui singur om. O
Cel mai tradus document din lume
Document de referinţă, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului proclamă drepturile inalienabile ale tuturor oamenilor - indiferent de rasă, culoare, religie, sex, limbă, opinie politică sau de altă natură, origine naţională sau socială, proprietate, naştere sau alt statut. Disponibilă în peste 500 de limbi, este cel mai tradus document din lume.
A fost redactată de un comitet al Națiunilor Unite prezidat de Eleanor Roosevelt (foto), soția președintelui Franklin D. Roosevelt, și a fost adoptată de Organizaţia Naţiunilor Unite la 10 decembrie 1948, fiind completată ulterior cu alte documente: Convenţia privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială (1965), Convenţia internaţională asupra drepturilor politice şi civile (1966), Convenţia pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor (1979), Convenţia împotriva torturii (1984), Convenţia împotriva Apartheid-ului (1985), Convenţia drepturilor copilului (1989) şi altele.
Cu o structură influențată de codul napoleonian, documentul are 30 de articole. Articolul 1 din Declaraţie este cel care stă la baza tuturor drepturilor și spune că „Toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi”.