Mihai Demetriade, cunoscut istoric și cercetător în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), va lansa vineri, 22 noiembrie 2024, la Iași, volumul „Țara unui singur om. O
Centrul istoric al Vienei, pe lista patrimoniului „în pericol”
Bogat în clădiri reprezentative pentru diferite stiluri arhitectonice, precum baroc sau Art Nouveau, şi având „un rol fundamental în calitate de mare oraş al muzicii europene”, centrul istoric al Vienei a fost înscris în anul 2001 în lista UNESCO. Ulterior, în 2017, a fost inclus în Lista Patrimoniului Mondial „în pericol”, din cauza proiectelor de construcţie a unor imobile de mare înălţime şi a unui club de patinaj.
Potrivit UNESCO, trei perioade-cheie ale dezvoltării culturale şi politice europene - Evul Mediu, perioada barocă şi Gründerzeit (perioada de dezvoltare economică din Germania și Austria din secolul al XIX-lea, înainte de marea prăbușire a burselor din 1873) - sunt excepţional de bine ilustrate de moştenirea arhitecturală a centrului istoric al Vienei, care se întinde pe 371 de hectare și este protejat de o zonă tampon de 462 de hectare. Aproximativ 75% din centrul Vienei se află în proprietate privată, 18% în proprietate publică şi 7% este deţinut de Biserica Romano-Catolică.
Printre monumentele remarcabile ale Vienei se află Schottenkloster, cea mai veche mănăstire din Austria, bisericile Maria am Gestade, Michaelerkirche, Minoritenkirche şi Minoritenkloster din secolul al XIII-lea şi Catedrala „Sfântul Ştefan”, complexul Hofburg, Burgtheater, Parlamentul, primăria şi universitatea. Lor li se adaugă Opera de Stat, precum şi un număr mare de clădiri publice şi private aflate de-a lungul bulevardului circular Ringstrasse.