La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Ceramica din Vila cu Clopoței a medicului Nicolae Minovici
Muzeul de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici” continuă seria de microexpoziții, iar luna mai este dedicată pieselor lucrate în atelierele ceramice moderne din colecția Minovici: Troița și Gheorghe Niculescu, Frații Tompa și Atelierele Domeniile Coroanei. Față de alte obiecte de artă populară, piesele de ceramică păstrează timp îndelungat culorile, forma şi desenul, chiar dacă ele au fost păstrate în pământ, în apă sau au trecut anii peste ele.
În vila dr. Nicolae Minovici, vasele de ceramică ocupă un loc important și reușesc să poarte vizitatorul în timp, trecând de la tehnicile tradiționale la cele moderne. Expunerea ceramicii a căpătat rol dublu-decorativ în expunerea gândită de medic, pe de o parte prin frumusețea pieselor în sine, cu elemente simbolice, cu decorul tradițional geometric, liniar sau floral, în culori cu precădere sobre, și pe de altă parte prin noile asocieri cromatice și stilul decorativ modern propus de atelierele care au adus în prim-plan figura umană și iconografia religioasă.
Coordonatoarea proiectului expozițional, Mădălina Manolache, consideră că micul muzeu al lui Minovici atrage și azi prin pitorescul său, prin povestea fiecărui obiect, iar odată ce veți trece pragul Vilei cu Clopoței, veți descoperi frumusețea ceramicii care reprezintă centrul de interes al lunii mai.
Mădălina Manolache menționează că „încă de la intrarea în muzeul de artă populară, vizitatorul este confruntat cu prezența celei mai bogate categorii a colecției concepute de Nicolae Minovici: ceramica. Ridicând ochii, privitorul întâlnește o piesă deosebită, poate unică, atribuită unui atelier bucureștean care a trăit o viață relativ scurtă: Atelierul Troița. Piesa, recent restaurată, înfățișează un motiv special, acela al horei românești. Farfuria tip taler, piesa centrală a microexpoziției, decorată cu motivul berzei, nu poartă semnătura artistului, ci numai simbolul stilizat al troiței. Activitatea atelierelor de ceramică se înscrie demersului creării unei arte naționale care să pună în valoare trecutul cultural al țării și să sporească atât activitatea industrială, cât și economia”, a explicat Mădălina Manolache.
Microexpoziția lunii mai poate fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 9:00-17:00, dar și în mediul online, pe pagina de Facebook a Muzeului de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici”. (A. D.)