Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Educaţie și Cultură Cultură Cercetare academică despre alimentația rurală de odinioară

Cercetare academică despre alimentația rurală de odinioară

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Cultură
Un articol de: Otilia Bălinișteanu - 01 Feb 2024

Doisprezece cercetători clujeni de la Institutul de Lingvistică şi Istorie Literară „Sextil Puşcariu” al Academiei Române vor derula, până la sfârșitul anului viitor, o cercetare inedită privitoare la alimentaţia rurală de odinioară. Studiul abordează subiectul hranei „din perspectivele unor domenii diverse: etnologie, dialectologie, lexicografie, gastronomie moleculară, biotehnologie şi inginerie alimentară, nutriţie şi dietetică”, după cum se arată într-un comunicat citat de Agerpres. Proiectul prevede și construcția unei platforme web pe care vor fi publicate informaţiile despre alimentaţia rurală existente în fondurile documentare interbelice gestionate de Institutul de Lingvistică şi Istorie Literară „Sextil Puşcariu” şi de Institutul Arhiva de Folclor a Academiei Române. De asemenea, vor fi dezvoltate experimental, în staţiile-pilot ale Facultăţii de Ştiinţă şi Tehnologia Alimentelor din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, zece produse alimentare, pe baza reţetelor tradiţionale identificate în manuscrisele cercetate.