Mihai Demetriade, cunoscut istoric și cercetător în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), va lansa vineri, 22 noiembrie 2024, la Iași, volumul „Țara unui singur om. O
Cineliteratura, filme în aer liber
Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) a dat startul proiectului „Cineliteratura”, prin care propune publicului, timp de 10 săptămâni, o serie de filme românești, care pot fi vizionate în liniștea grădinii din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Filmele readuc în atenţia publicului ecranizările unor texte de referinţă din literatura română și pun în valoare imagini din patrimoniul cultural.
Primele seri de film de la MNLR au adus în atenția iubitorilor de cinematografie și literatură „Ciuleandra” după romanul lui Liviu Rebreanu și „Tănase Scatiu” după romanul „Viața la țară” a lui Duiliu Zamfirescu, despre boierimea și arendașii de moșii din a doua parte a secolului al XIX-lea.
Ioan Cristescu, directorul MNLR, consideră că sunt numeroase materiale video importante pentru istoria literaturii române și pentru patrimoniul cultural care trebuie valorificate și astfel a luat naștere proiectul „Cineliteratura”.
Marți, 1 septembrie, de la ora 20:00, puteți viziona filmul „Duios Anastasia trecea”, realizat în 1979 de regizorul Alexandru Tatos, după nuvela semnată Dumitru Radu Popescu. În programul zilei de miercuri, 2 septembrie, este inclusă proiecția filmului „Înghițitorul de săbii”, dar dacă ajungeți un pic mai devreme, aveți ocazia să participați la discuția dintre criticul de film Marina Roman și regizorul Alexa Visarion, care a scris scenariul după povestirile lui Alexandru Sahia și Gheorghe Brăescu.
Accesul la filmele prezentate în proiectul „Cineliteratura” este gratuit, dar participarea se face în baza unei rezervări la numărul 0748.057.192 sau prin e-mail la adresa programe@mnlr.ro. Detalii despre filmele care vor putea fi vizionate în perioada următoare găsiți pe site-ul www.mnlr.ro.