Biblioteca Academiei Române prezintă expoziția „Din lumea presei - 196 de ani”, organizată de Serviciul de catalogare periodice și de Serviciul de manuscrise-carte rară. Expoziția se înscrie în seria
Colocviu dedicat lui G. Călinescu la 60 de ani de posteritate
În aula Academiei Române (AR) din București va avea loc vineri, 14 martie 2025, colocviul comemorativ „G. Călinescu - 60 de ani de posteritate”. Cuvântul introductiv va fi rostit de prof. univ. dr. Ioan Cristescu, de la Facultatea de Arte din cadrul Universităţii Hyperion, și director general al Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) din Capitală. Sesiunea a II-a a evenimentului va avea loc la sediul MNLR, începând cu ora 15:00.
Istoricul literar, criticul și teoreticianul literar G. Călinescu (1899-1965) este cunoscut şi ca prozator, poet, dramaturg și publicist, însă opera sa definitorie este „Istoria literaturii române de la origini până în prezent” (1941), care a avut o influență fundamentală asupra multor generații. În urma anchetei „Cărțile literaturii române, la Centenar”, organizată în 2018 de revista „Vatra”, la care au răspuns 45 de literați din generații diferite, a reieşit că această operă a lui G. Călinescu domină detașat secțiunea „Cele mai bune cărți de critică literară” şi, totodată, autorul domină detașat secțiunea „Cel mai influent scriitor/critic român”. Cu toate acestea, influența operei călinesciene nu este scutită de inerente problematizări sau contestări, fenomene care îi reafirmă importanța, informează mnlr.ro. Programul colocviului poate fi consultat pe site-ul mnlr.ro.