La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Comorile Cracoviei
Muzeul Municipiului București prezintă pe gardul Palatului Suțu expoziția „Comorile Cracoviei”, pregătită de Centrul Internațional de Cultură al orașului și elaborată în versiunea românească de Institutul Polonez. Cracovia este unul dintre cele mai vechi centre universitare europene, oraș al poeților, scriitorilor și artiștilor, fiind în Evul Mediu una dintre cele mai importante metropole din Europa Centrală. În cadrul expoziției veți putea descoperi povestea orașului și comorile acestuia.
Expoziția pregătită de Institutul Polonez apropie publicul de atmosfera pieței din Cracovia, dar și de arhitectura modernă deosebită a orașului, unul dintre cele mai frumoase din Polonia, fostă capitală a țării, tezaur de opere de artă și suveniruri naționale înscrise într-un ansamblu arhitectural unic.
Katarzyna Zalaszewska, coordonator de proiecte la Institutul Polonez din București, este de părere că „o astfel de expoziție care prezintă pagini din istoria unui popor merită văzută de cât mai multă lume și tocmai din acest motiv lucrările sunt expuse pe gardul muzeului, pentru a fi la îndemâna trecătorilor să le vadă. Pe planșele expoziției sunt prezentate 90 de comori ale orașului - opere de artă și arhitectură, monumente și exemple de patrimoniu nematerial - asociate cu Cracovia, adesea la rangul de capodopere. Acestea permit urmărirea istoriei metropolei încă din Evul Mediu timpuriu, prin dezvoltarea orașului în vremurile lui Cazimir cel Mare, a dinastiei Jagiellone și a epocii renascentiste. Planșele conduc privitorii în vremurile primului oraș socialist din Polonia, până în zilele noastre, când după transformarea politică Cracovia trăiește o perioadă de dezvoltare spectaculoasă, îmbinând în mod creativ prezentul cu moștenirea bogată a istoriei sale de peste o mie de ani”.
Expoziția poate fi văzută oricând, până la finalul lunii august, la Palatul Suțu din cadrul Muzeului Municipiului București. (A. D.)