Una dintre provocările permanente ale preotului, înclinat spre „arta oratoriei”, este cea de a nu repeta, de la o predică la alta, aceleași idei și teme care ar putea plictisi auditoriul, deja familiarizat cu
Comunicarea online în misiunea eclezială, workshop la Parohia Brâncuși
Parohia Brâncuși din Protoieria Sector 6 Capitală a derulat în perioada 16-19 septembrie un workshop dedicat comunicării online. Printre invitați s-au numărat profesori de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, jurnaliști și experți în domeniu. Ce rol are comunicarea online în misiunea eclezială? Cât de benefică este comunicarea online în vremurile în care trăim? Sunt doar câteva întrebări la care participanții la workshop au găsit deja răspunsul în cadrul sesiunilor de lucru.
Workshopul de comunicare organizat de Parohia Brâncuși s-a deschis joi, 16 septembrie, cu o slujbă de Te Deum și un cuvânt de binecuvântare din partea părintelui paroh Costel Burlacu. În primele două zile ale evenimentului, invitații au abordat teme precum comunicarea eclezială pe rețelele de socializare, grafic design pentru social media, efectele mediului digital asupra comunicării interumane, rolul televiziunii în transmiterea mesajului public, sursele credibile și o perspectivă amplă asupra evoluției sau a involuției modului în care comunicăm în mass-media. Au împărtășit din bogata experiență profesională diac. Gheorghe-Cristian Popa și Cristina Liberis din echipa TRINITAS TV, diac. Gheorghe Anghel de la Agenția de Știri BASILICA și Mădălina Rădulescu-Vochin de la Televiziunea Română.
Workshopul a continuat în a treia zi cu profesorii universitari Mihai și Cristina Coman de la FJSC, care au discutat despre religie în online și comunitatea instituțională în situații de criză, aspecte practice în parohie. A fost prezent în cadrul workshopului și asist. univ. Bogdan Oprea, care a propus participanților o dezbatere despre cum procedăm în cazul știrilor false, al dezinformării și al manipulării online. Evenimentul s-a încheiat duminică, cu participarea cursanților la Sfânta Liturghie și oferirea diplomelor la final.
Moderator a fost diac. asist. univ. Gheorghe Anghel, care ne-a declarat că proiectul a fost destinat tinerilor și a avut un obiectiv dublu: pe de o parte, familiarizarea cu normele de comunicare din mediul online și evidențierea principalelor provocări, și pe de altă parte, evidențierea rolului comunicării în misiunea eclezială din spaţiul virtual.
Părintele Costel Burlacu, parohul Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sfântul Ioan Rusul”-Brâncuși, își propune ca workshopul de comunicare să devină o tradiție an de an, care să contribuie la formarea tinerilor în misiunea eclezială în mediul online. (A. D.)