Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Concert aniversar la 70 de ani de activitate a Corului Academic „Gavriil Musicescu”
Filarmonica de Stat „Moldova” din Iași sărbătorește azi, 18 mai, printr-un eveniment de excepţie, care se va desfăşura în Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, 70 de ani de activitate a Corului Academic „Gavriil Musicescu”, primul cor profesionist din Iași şi din regiunea Moldovei și unul dintre primele coruri profesioniste din România. „În cei 70 de ani de activitate, acest ansamblu a promovat genul vocal-simfonic ca partener al orchestrei simfonice, genul coral a cappella, continuând tradiția culturii corale fondată de patronul corului, dirijorul și compozitorul Gavriil Musicescu, de la moartea căruia se împlinesc anul acesta 120 de ani. Activitatea prodigioasă a Corului Academic «Gavriil Musicescu» a numărat și realizări în domeniul operei și al muzicii de divertisment, căutând permanent să se adreseze unui public cât mai numeros”, a transmis dirijoarea corului, conf. univ. dr. Consuela Radu-Ţaga.
Concertul aniversar va fi un prilej de mare sărbătoare pentru toți melomanii din capitala Moldovei care îşi vor arăta, ca de fiecare dată, prin îndelungi aplauze şi ovaţii, aprecierea şi gratitudinea faţă de arta lirică, cultura şi frumosul transmise cu măiestrie, într-un mod vibrant şi sinergic, de către artiştii lirici ai filarmonicii ieşene. În program vor fi lucrări din creația compozitorilor E. Whitacre, G. Musicescu, A. Stoia, V. Spătărelu, Al. Pașcanu, L. Dumitriu, S. Păutza, C. Misievici, C. Cezar, D. Morariu. În calitate de solişti se vor remarca sopranele Nicoleta Manolache şi Luminița Bădărău, precum şi basul Ciprian-Iulian Rusu, iar acompaniamentul la pian va fi asigurat de Adina Alupei.
Corul Filarmonicii ieşene a fost înfiinţat în primăvara anului 1953 sub conducerea profesorului, muzicologului și dirijorului George Pascu. Despre începuturile ansamblului a vorbit, în 1993, chiar profesorul George Pascu, fondatorul şi primul dirijor, într-un dialog cu doamna Carmen Chelaru, fost secretar muzical, redat la împlinirea a 60 de ani în revista instituţiei de cultură: „La începutul anului 1953, la o consfătuire la care au participat organele locale de conducere, compozitorul Ivan Bunin, constatând absenţa repertoriului vocal-simfonic, a subliniat necesitatea înfiinţării unui cor al filarmonicii. I. Bunin mi s-a adresat: „Dacă îţi dau 40 de oameni, îmi faci un cor?” Evident, răspunsul a fost afirmativ. Acelaşi George Pascu a subliniat că „Iaşiul nu a avut, ca multe alte oraşe ale ţării, o tradiţie corală susţinută de mari ansambluri”, care să ţină trează pasiunea pentru muzica corală, însă „continuitatea tradiţiei corale s-a menţinut doar prin corurile bisericeşti, printre care cele mai valoroase au fost Corul Mitropolitan, consacrat de Gavriil Musicescu, şi cel al Bisericii «Sfântul Spiridon», reunite uneori sub bagheta ilustrului Antonin Ciolan”. De-a lungul existenţei sale, corul Filarmonicii ieşene a avut trei dirijori permanenţi: George Pascu, Ion Pavalache şi Doru Morariu, iar de aproape un an dirijor permanent este doamna Consuela Radu-Ţaga.