La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Concerte şi expoziţie la „Vara Magică”
Festivalul Internațional de muzică clasică „Vara Magică” continuă în această vară seria evenimentelor culturale consacrate pe plan național și internațional. Cea de-a X-a ediție a festivalului cuprinde 11 concerte cu orchestre, dirijori și soliști de marcă, care abordează repertoriul național și universal.
Până la data de 19 august 2021 pe scena festivalului vor urca: Romanian Chamber Orchestra, dirijată de Cristian Măcelaru, Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal, solist pianistul Daniel Ciobanu, Romanian Sinfonietta Orchestra - dirijor și solist Alexander Sitkovetsky, Wave Quartet și Ansamblul PlaCello. Vor fi interpretate lucrări din patrimoniul universal în recitaluri susținute de artiști renumiți pe scena muzicii clasice, precum Elena Moşuc, acompaniată de chitaristul Bogdan Mihăilescu și de pianista Vasilica Stoiciu Frunză, Elisabeth Leonskaja, Alexandru Tomescu alături de harpista Miruna Vidican, Sînziana Mircea și Mădălina Pașol, violonistul David Lefèvre împreună cu violoncelistul Edouard Sapey Triomphe și pianistul Andrey Yaroshinsky.
Publicul se va bucura, în cadrul acestui eveniment, şi de o expoziție cu numele festivalului, „Vara Magică”, care prezintă lucrări ale artistei Oana Forgaci Pavelescu şi prin intermediul cărora muzica este transpusă în artă, făcând personajele să cânte. Alături de picturi sunt și instalaţii sub formă de instrumente muzicale în variantă 3D, care combină mai multe materiale pentru un efect artistic deosebit. Artista foloseşte în opera sa materiale dintre cele mai diverse - carton, fier, plastic, sfoară, hârtii, culori, lemn, gips - o îmbinare cu multiple funcţii, cărora le împrumută valenţe artistice.
Curatorul expoziției, Adina Rențea, este de părere că, pentru iubitorii de muzică, expoziția reprezintă o simfonie de culori și simboluri, cărora fiecare le poate găsi o altă cheie de interpretare. Artista Oana Forgaci Pavelescu a avut printre sursele de inspirație tradiția românească și astfel ni se oferă ocazia de a vedea ceramica de Horezu reprezentată pe instrumente muzicale. Expoziția este deschisă în foaierul Ateneului Român, pe toată durata festivalului și în paralel la Rotenberg-Uzunov Art Gallery. Programul integral al festivalului poate fi consultat pe pagina de internet www.lanto.ro. (A. D.)