La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Concursul Internaţional „George Enescu” 2022: au fost aleşi finaliştii secţiunii de violoncel
Juriul Concursului Internaţional „George Enescu” 2022 a hotărât care sunt finaliștii secțiunii de violoncel ai ediţiei actuale: Constantin Borodin (Republica Moldova/România), Benjamin Kruithof (Luxemburg) și Constantin Siepermann (Germania). Cei trei tineri muzicieni vor interpreta lucrări de Antonin Dvořák și George Enescu în cele trei concerte din cadrul finalei, se arată într‑un comunicat de presă al organizatorilor.
Semifinalele Concursului Internațional „George Enescu” 2022, secțiunea violoncel, s‑au desfășurat în zilele de 5 și 6 septembrie, la Ateneul Român din București, juriul fiind format din muzicieni de prestigiu: David Geringas (președintele juriului), Natasha Brofsky, Enrico Dindo, Reinhard Latzko, Leonid Gorokhov, Alexandra Guțu, Tsuyoshi Tsutsumi, Marin Cazacu și Meehae Ryo.
Finala secțiunii violoncel, constând în trei concerte cu orchestră, cu participarea extraordinară a Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”, dirijor Tito Munoz, va avea loc în 8 septembrie, de la ora 18:00, în Sala Mare a Ateneului Român.
Constantin Borodin a ales să interpreteze în marea finală pentru secțiunea violoncel Concertul în si minor pentru violoncel și orchestră op. 104 de Dvořák. Născut în Chișinău, este laureat al mai multor concursuri naționale și internaționale. A început studiul violoncelului la 6 ani, în orașul natal, sub îndrumarea profesorilor V. Komissarova și B. Savici. A concertat ca solist cu Orchestra de Cameră Alt‑Hastedter Bremen, Orchestra de Cameră Radio România, Orchestra Națională de Tineret a Republicii Moldova, Filarmonica Dinu Lipatti, Filarmonica Ion Dumitrescu. De asemenea, a susținut recitaluri în Sala Mare a Ateneului Român din București, la Riga și Chișinău. Constantin Borodin a colaborat cu Brandenburgisches Orchester Eberswalde, Orchestra de Cameră Geringas și Potsdam Kammerakademie.
Benjamin Kruithof, din Luxemburg, cântă la un instrument din secolul al XVIII‑lea, realizat de lutierul italian G.B. Guadagnini, care îi este pus la dispoziție de Universitatea de Arte din Berlin. A început să studieze violoncelul la vârsta de 5 ani, la Conservatoire du Nord, cu Raju Vidali. Benjamin Kruithof a concertat cu Orchestra de Cameră din Luxemburg, Filarmonica din Herford, Orchestra Filarmonică din Luxemburg, în săli precum Concertgebouw Amsterdam, Gasteig München, Kings Place din Londra, Sala de Concerte din Changsha, Sala Universității Renmin, Opera din Guangzhou, Filarmonica din Luxemburg, Sala Cortot din Paris. A cântat alături de Conrad van Alphen, Adrian Adlam, Vadym Kholodenko, Alena Baeva, Semion Gavrikov, Pascal Schumacher, Thomas Hell, Florian Krumpöck, Hartmut Haenchen și Vahan Mardirossian. În februarie 2020, a înregistrat primul său CD cu Filarmonica din Herford, la casa de discuri Ars Production. În 2021 a fost invitat să participe la Academia Seiji Ozawa din Elveția.
Constantin Siepermann va interpreta Simfonia concertantă în si minor pentru violoncel și orchestră op. 8, de George Enescu, pe scena Ateneului Român, în cadrul finalei. Este din Germania și studiază violoncelul de la vârsta de 5 ani. A obținut premiul I la ediția federală din 2016 a concursului Jugend Musiziert din Germania, dar și premiul special WESPE, oferit de Consiliul Muzical German pentru cea mai bună interpretare a Sonatei solo de Paul Hindemith. De asemenea, este laureat al concursului pentru tinere talente din cadrul Festivalului de Muzică Baltică (2016), al concursului Dussmann din Berlin (2014 și 2017) și al concursului Napolinova (2020). În februarie 2022 a câștigat Marele premiu al Concursului Internațional de Violoncel Gustav Mahler (Jihlava/Praga). Constantin Siepermann a concertat la Philharmonie și Konzerthaus Berlin, Musikverein Viena, Festivalul Amati de la Maastricht, Sesiunile Muzicale Internaționale din Olanda, Festivalul de la Bayreuth, Young Euro Classic, Classic Summer în Usedom. Cântă la un violoncel Riccardo Antoniazzi (Cremona, 1890), care i‑a fost pus la dispoziție printr‑o sponsorizare privată.
Ediția a 18‑a a Concursului Internațional „George Enescu” are loc la București, între 4 și 18 septembrie.