Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Costume populare în fotografii
Cu ocazia Zilei internaționale a iei, Muzeul Municipiului București, în parteneriat cu Asociația Etnotique, a organizat o expoziție de fotografie cu porturi populare, care poate fi admirată pe gardul Palatului Suțu. Plecând de la premisa că piesele de costum își pierd apartenența odată ce au revenit în atenția marilor designeri, inițiatoarele proiectului expozițional și-au dorit să pună într-o altă lumină piese vestimentare din mai multe zone etnografice ale țării, astfel că au fotografiat peste 250 de costume autentice.
Pornind de la dragostea pentru costumul popular și folclor, inițiatoarele proiectului Etnotique, Alexandra Negrilă și Ileana Rădulescu, și-au dorit să ofere vizibilitate și să promoveze costume populare din secolele 19 și 20. Demersurile de cercetare și documentare ale Alexandrei Negrilă sunt completate de fotografa Ileana Rădulescu, prin imaginile care evidențiează costumele și detaliile acestora.
„Dacă veșnicia s-a născut la sat”, afirmă Alexandra Negrilă, „suntem datori să o facem să dăinuiască prin tradiții și obiceiuri nedenaturate de trecerea timpului sau de urbanizare. Colaborând cu mai multe instituții muzeale - Muzeul Județean Olt, Muzeul Țării Beiușului, Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești, Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad, Muzeul Județean Teleorman - şi cu mai multe colecții etnografice private, precum Patricia Toma, Gabriel Boriceanu, Marius Matei, Emilian Madoșa, Sebastian Paic, Ligia Alexandra Bodea, Ionel Tudoran, Paul Torac, Filomena Burcușel, plus costume găsite în cercetările de teren la diverși locuitori ai satelor, am reușit, până la acest moment, să fotografiem și să indexăm în mediul online sute de costume din majoritatea zonelor și subzonelor etnografice. Treptat, proiectul își propune să devină un reper în marketingul cultural și o sursă valoroasă de informații privind costumele românești din țara noastră”.
La doar o scurtă plimbare în centrul Bucureștiului, pe lângă Palatul Suțu, aveți ocazia să descoperiți fotografiile cu porturi populare ale Asociației Etnotique, care înfăţişează peste 250 de costume autentice. De asemenea, toate fotografiile pot fi văzute şi online, pe site-ul www.etnotique.ro, unde se găsesc și informații despre fiecare costum în parte. (A. D.)