La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Crăciun țărănesc
În apropierea Crăciunului, Muzeul Național al Țăranului Român (MNŢR) și-a întâmpinat în weekend vizitatorii cu bucate tradiționale, decorațiuni de brad, icoane și obiecte din satul românesc, la târgul „Crăciun Țărănesc”. Din Ardeal, Banat, Moldova sau Muntenia, meșterii au venit cu drag de artă și tradiție. Un loc aparte la târg l-au avut iile, ceramica și vasele din lemn, toate meșterite cu multă pasiune și migală.
Atmosfera de sărbătoare s-a simțit din plin la acest muzeu, unde meșterii și artizanii au adus decorațiuni de Crăciun, icoane, felicitări, ii și lână împâslită, jucării și țesături. Cu gândul la colinde, la datinile care încă se păstrează în satul românesc, „Crăciunul Țărănesc” a reunit meșteri care poartă tradiția în suflet și care duc mai departe nu doar meșteșugul, ci și bucuria de a face lucruri autentice, desprinse din satul românesc. Aceștia au pregătit de la măști de colindat, săniuțe și schiuri decorative de pus în brad până la globuri, clopoței din sfoară și coronițe de brad. Nu au lipsit portul popular de sărbătoare și păpușile în straie populare, care insuflă copiilor dragostea pentru tradiție. Cei mici au avut de ales între fete cu ii și fote specifice Munteniei și băieți costumați cu ițari, ie, brâu și căciulă de astrahan.
Târgul s-a încheiat, dar bucuria Crăciunului abia a început. Dacă nu ați reușit să intrați în atmosfera „Crăciunului Țărănesc” și doriți să cumpărați cadouri de la meșteri, vă recomandăm să accesați pagina de Facebook Piața Țărănească, unde găsiți fotografii cu decorațiunile de sărbătoare și datele de contact ale meșterilor. (A. D.)