Mihai Demetriade, cunoscut istoric și cercetător în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), va lansa vineri, 22 noiembrie 2024, la Iași, volumul „Țara unui singur om. O
Cu versurile lui Nichita Stănescu în dreptul inimii
„În această primăvară vom purta versurile lui Nichita Stănescu în dreptul inimii”, a spus Dana Georgescu, inițiatoarea proiectului Cărțișor de autor, realizat de echipa de la Moara de Hârtie din Comana. Lansarea Cărțișorului de autor cu versurile marelui poet a avut loc, zilele trecut, la Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR), în prezența unui public numeros iubitor de poezie.
Lansarea acestei cărți atipice, sub formă de mărțișor, după cum îi spune și numele, s-a bucurat de prezența văduvei poetului omagiat, Dora Stănescu, și a unor invitați de marcă: Mircia Dumitrescu, artistul care a ilustrat lucrarea, Ana Blandiana, Vlad Ciobanu, Grigore Leșe, Marga Labiș și Zoltan Octavian Butuc. Evenimentul a fost moderat de Loreta Popa, reprezentanta MNLR.
Iubitorii de poezie au venit în număr mare la această întâlnire, devenită una de suflet. O autentică emoție a transmis prin cuvintele rostite Ana Blandiana, scriitoarea fiind prezentă în dubla sa calitate: fostă locuitoare a Comanei pentru 34 de ani și autoare publicată în 2017 în colecția Cărțișor de autor. „Comana există deja pe harta literaturii prin faptul că acolo au locuit mai mulți scriitori, dintre care extraordinarul Gellu Naum, iar faptul că voi faceți ceva atât de minunat la Moara de Hârtie mă bucură mult. Acest fel de a inventa lucruri care să facă poezia să trăiască în afara paginilor și care atrage spre poezie noi și noi generații este el însuși o operă de artă. Mă simt extraordinar că sunt colegă cu Nichita la Cărțișorul de autor. Am avut senzația că el este aici, pentru că ne-am strâns în numele lui. Este un sentiment unic pentru un scriitor să știe că există un muzeu în care el rămâne dincolo de cărțile lui”, a spus Ana Blandiana.
Inițiatoarea proiectului realizat de echipa de la Moara de Hârtie, Dana Georgescu, a împărtășit auditorilor bucuria cu care s-a materializat cărticica sub formă de mărțișor: „Este una dintre cele mai frumoase seri ale vieții mele, iar «cărțișorul» acesta este o dovadă de dragoste pură și simplă pe care o avem pentru Nichita Stănescu”. Ea a spus apoi pe scurt povestea proiectului, care a început în 2016, când a fost scos pe piață un mărțișor-cărticică, unele cu versuri diverse, altele cu foi albe pe care putea fiecare să scrie urarea dorită. Cum ambele variante au avut succes, în 2017, s-a născut ideea de a avea un „cărțișor~ cu versurile unor mari poeți, iar prima autoare publicată a fost Ana Blandiana.
Cărțișorul de autor cu versuri de Nichita Stănescu apare într-o serie limitată, care este o ediție bibliofilă, manufacturată în 33 de exemplare numerotate, realizate din hârtie de mână din file bumbac și cuprinde și o operă de artă realizată de artistul Mircia Dumitrescu. Mai există și cărțișorul așezat într-o cutie sub formă de carte, tot din hârtie de mână reciclată, și o serie pe o cartolină de artă.
Ilustratorul cărții, Mircia Dumitrescu, bun prieten cu poetul Nichita, s-a arătat fericit pentru că Dora Stănescu l-a ales să ilustreze Cărțișorul, dar și pentru un alt motiv: „Eu, care nu prea vorbeam în casa domnului Nichita, care mi-a fost un maestru de suflet, vă mărturisesc că poezia aleasă pentru cartea aceasta mi-a dăruit-o poetul într-o perioadă când nu prea-mi mai găseam drumul în viață, de aceea are o importanță aparte pentru mine”.
Grigore Leșe a spus și el câteva cuvinte: „Când ești artist și ajungi la o anumită vârstă, te uiți în stânga și în dreapta și te întrebi: cine mă va prelua? Cine va duce mai departe ce fac eu? Mă uit în această sală și mă bucur, văd că sunt mulți tineri și chiar copii, și asta e bine, înseamnă că poezia lui Nichita a fost preluată”. Prezentă la eveniment, sora lui Nicolae Labiș, profesoara Marga Labiș, a reamintit publicului admirația lui Nichita față de fratele său, Labiș, și a salutat apariția acestei ediții bibliofile. Loreta Popa, moderatoarea evenimentului, a mulțumit publicului pentru prezența numeroasă și pentru că oamenii n-au uitat încă să vorbească „limba poezească” și au venit să se bucure de poezia lui Nichita Stănescu. Pe versurile poetului omagiat la Muzeul Literaturii, cantautorul Zoltan Octavian Butuc a interpretat câteva melodii foarte gustate de cei prezenți.