Mihai Demetriade, cunoscut istoric și cercetător în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), va lansa vineri, 22 noiembrie 2024, la Iași, volumul „Țara unui singur om. O
Descoperă povestea icoanei la Mogoșoaia!
Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” găzduiește luna aceasta expoziția „Povestea icoanei”, care prezintă lucrări realizate de artista Natalia Lazăr, în diverse tehnici tradiționale, inspirate din vechi izvoade din Oltenia, Transilvania și Moldova. Scopul expoziției este de a aduce în prim-plan povestea icoanei pe sticlă, care atrage și azi privirile datorită frumuseții pe care i-o conferă tehnicile de lucru.
În Galeria Foișor a Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia sunt expuse peste 30 de icoane, în stiluri iconografice specifice picturii pe sticlă, de la arta populară naivă a zonei Nicula la stilul bizantin. Natalia Lazăr consideră că „lucrările sunt ferestrele credinței, după cum spune și titlul expoziției, ilustrând frumusețea și bogăția artei românești din cele mai vechi timpuri. De mic copil am fost atrasă de folclor, de muzica populară, de meșteșuguri și tradiții. Icoana pentru mine reprezintă eternitatea, legătura cu strămoșii noștri, o rugăciune pictată, o prezență tăcută și luminoasă, care conferă sufletului o sensibilitate aparte”.
Exponatele prezintă Nașterea Domnului, Cina cea de Taină, chipuri de sfinți, precum Sfântul Nicolae, Sfinții Împărați Constantin și Elena, și diferite reprezentări ale Maicii Domnului. Fiecare icoană are o poveste și aceasta poate fi descifrată de către fiecare vizitator în parte.
Expoziția poate fi vizitată la Galeria Foișor de la Mogoșoaia până în 31 decembrie. Între timp, copiii vor avea parte de un atelier interactiv în cadrul expoziției, în data de 17 decembrie. Atelierul, coordonat de Natalia Lazăr, își propune să reînvie interesul pentru acest meșteșug străvechi, care ține de universul popular, şi anume realizarea icoanelor pe sticlă. Atelierul se va derula în intervalul orar 11:00-13:00 și nu este nevoie de înscriere în prealabil. (A. D.)