Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Educaţie și Cultură Cultură Din istoria ceaiului

Din istoria ceaiului

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Cultură
Un articol de: Cristina Zamfirescu - 24 Mai 2023

Ziua internaţională a ceaiului este sărbătorită în fiecare an, la recomandarea ONU, în 21 mai, pentru a creşte gradul de conştientizare a valorii culturale şi economice a acestei băuturi la nivel global. Industria ceaiului este o sursă de venituri pentru ţările sărace, cei mai mari producători de ceai fiind India, China, Nepal, Kenya şi Sri Lanka. 

Ceaiul este o băutură preparată din planta Camellia sinensis (spre deosebire de „ceaiurile” medicinale sau din fructe care sunt infuzii şi nu au legătură cu ceaiul) şi se crede că provine din nord-estul Indiei, nordul Myanmarului şi sud-vestul Chinei. Există dovezi că băutura era consumată în China acum 5.000 de ani. A fost adusă în Japonia, în anul 800, de către un călugăr budist, iar în 1610 o corabie olandeză a introdus-o în Europa. Costurile de livrare şi profiturile agenţilor intermediari erau atât de ridicate, încât ceaiul devenise „băutura bogaţilor”. În 1890, Sir Thomas Lipton a înlăturat intermediarii şi a făcut din ceai o băutură accesibilă tuturor. 

Americanii au adus două mari contribuţii modului de a savura un ceai. Prima a avut loc în 1904, când Richard Blechynden, proprietar al unei plantaţii de ceai, a dorit să ofere vizitatorilor unui târg un ceai fierbinte. Văzând că, din cauza căldurii, nimeni nu era interesat, a aruncat în pahare câte un cub de gheaţă, inventând ceaiul rece, „Ice Tea”. Patru ani mai târziu, comerciantul de ceai Thomas Sullivan din New York a dezvoltat pliculeţele de ceai (tea bag), pe care le folosea inițial pentru mostrele pe care le trimitea beneficiarilor. A realizat oportunitatea afacerii când a văzut că restaurantele prepară ceaiul cu tot cu ambalaj, pentru a nu împrăştia frunzele prin ceașcă.