Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Din istoria ceaiului
Ziua internaţională a ceaiului este sărbătorită în fiecare an, la recomandarea ONU, în 21 mai, pentru a creşte gradul de conştientizare a valorii culturale şi economice a acestei băuturi la nivel global. Industria ceaiului este o sursă de venituri pentru ţările sărace, cei mai mari producători de ceai fiind India, China, Nepal, Kenya şi Sri Lanka.
Ceaiul este o băutură preparată din planta Camellia sinensis (spre deosebire de „ceaiurile” medicinale sau din fructe care sunt infuzii şi nu au legătură cu ceaiul) şi se crede că provine din nord-estul Indiei, nordul Myanmarului şi sud-vestul Chinei. Există dovezi că băutura era consumată în China acum 5.000 de ani. A fost adusă în Japonia, în anul 800, de către un călugăr budist, iar în 1610 o corabie olandeză a introdus-o în Europa. Costurile de livrare şi profiturile agenţilor intermediari erau atât de ridicate, încât ceaiul devenise „băutura bogaţilor”. În 1890, Sir Thomas Lipton a înlăturat intermediarii şi a făcut din ceai o băutură accesibilă tuturor.
Americanii au adus două mari contribuţii modului de a savura un ceai. Prima a avut loc în 1904, când Richard Blechynden, proprietar al unei plantaţii de ceai, a dorit să ofere vizitatorilor unui târg un ceai fierbinte. Văzând că, din cauza căldurii, nimeni nu era interesat, a aruncat în pahare câte un cub de gheaţă, inventând ceaiul rece, „Ice Tea”. Patru ani mai târziu, comerciantul de ceai Thomas Sullivan din New York a dezvoltat pliculeţele de ceai (tea bag), pe care le folosea inițial pentru mostrele pe care le trimitea beneficiarilor. A realizat oportunitatea afacerii când a văzut că restaurantele prepară ceaiul cu tot cu ambalaj, pentru a nu împrăştia frunzele prin ceașcă.