La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Din secretele construirii Columnei lui Traian
Colosseumul din Roma a inaugurat, la sfârşitul lui 2023, o expoziţie care dezvăluie întregul proces de construcţie a Columnei împăratului Traian, unul dintre cele mai proeminente simboluri ale Romei Antice aflat încă în picioare, la aproape două milenii după ce a fost ridicat, transmite EFE. Expoziţia „Columna lui Traian: povestea unui simbol”, care va rămâne deschisă până la 30 aprilie 2024, spune istoria „efortului şi ingeniozităţii” care se ascund în spatele acestui monument, de la extragerea marmurei din Alpii Apuani din Toscana şi până la ridicarea monumentului.
Cu înregistrări, documente şi o recreare virtuală în care se poate „vedea” călătoria marmurei, expoziţia dezvăluie detaliile realizării acestei lucrări de 38 de metri înălţime şi care cântăreşte peste 1.000 de tone, ridicată în urmă cu aproape două milenii, în anul 113, în inima Romei. Graţie studiului documentelor antice, cercetătorii au reuşit, totodată, să recreeze toate procesele de construcţie, de la organizarea lucrării până la asamblare. Aşezarea blocurilor de marmură şi gravarea lor ulterioară au fost realizate cu ajutorul unor serii de schele care au permis unui număr mare de artizani să lucreze în acelaşi timp sub ordinele lui Apolodor din Damasc, considerat unul dintre marii arhitecţi ai Antichităţii.
„Columna lui Traian, o lucrare de inginerie de o complexitate fără precedent, demonstrează progresele deosebite atinse de civilizaţia romană în arta construcţiei”, a declarat ministrul culturii din Italia, Gennaro Sangiuliano, la inaugurarea expoziţiei.