Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
„Dinu Lipatti - muzică și geniu” pe un DVD
La sediul Institutului Cultural Român (ICR) din București a fost lansat, zilele acestea, filmul documentar „Dinu Lipatti, muzică și geniu”. Produs de TRINITAS TV, acesta face parte din campania „Case memoriale” și aduce în atenția publicului viața și opera marelui muzician român. Odată cu lansarea filmului au fost puse și bazele unei fructuoase colaborări între două instituții aflate în slujba culturii române și a spiritului nostru identitar, ICR și Patriarhia Română.
În alocuțiunea sa de la deschiderea evenimentului, Liliana Țuroiu, președintele ICR, a ținut să precizeze importanța colaborării dintre instituția culturală pe care o conduce și televiziunea Patriarhiei Române, TRINITAS TV, fără a omite să amintească și de recenta colaborare încheiată între ICR, Academia Română și Academia de Litere din Brazilia. „Vreau să menționez că marcăm, cumva, în această seară, cel mai recent parteneriat media stabilit de Institutul Cultural Român (...), un parteneriat care sunt convinsă că va fi îndelungat și rodnic de ambele părți”, a punctat Liliana Țuroiu. La rândul său, directorul TRINITAS TV, Ciprian Olinici, a menționat că parteneriatul între cele două instituții este menit să promoveze identitatea noastră culturală. Este „un patrimoniu de neșters, un patrimoniu care face parte din istoria noastră, din cartea noastră de identitate. Restaurăm, prin proiectul «Case memoriale», arhitectura foarte tactilă, materială, foarte umană a unei personalități. Întotdeauna, atunci când spiritul nostru vrea să vadă ceva, vrea să aibă credință în ceva, apelează la simțurile pe care le are, pentru a putea mărturisi - am văzut și este!”, a afirmat Ciprian Olinici.
Acesta a subliniat că, atunci când dorim întâlnirea cu o personalitate culturală, cu o personalitate din trecut, încercăm să vedem care i-au fost căutările, care i-au fost reperele în viață: „Casele memoriale și casele care au adăpostit anii trecerii acelei personalități prin lumea aceasta pun în lumină alegerile acelei persoane (...) ne fac să înțelegem, dacă pornim de la aceste case, multe dintre formele semnăturilor lor, în contextul cultural în care au trăit. Din ceea ce au avut material în vecinătate, putem deduce influențele, poate, în operă”.
La finalul discursului, directorul TRINITAS TV și-a exprimat bucuria pentru faptul că, „deodată, în această lună ianuarie postfațăm Centenarul Lipatti și deschidem Centenarul unității de neam, unității de cultură, unității de credință și mă bucur mult pentru că alături de Dinu Lipatti, ca proiecte viitoare, avem și o mare personalitate a Unirii de la 1918, o personalitate internațională, Henri Mathias Berthelot, care a spus că fiecare francez se poate regăsi «acasă» în România și fiecare român poate spune «acasă» atunci când ajunge în Franța”.
În cadrul evenimentului, publicul a putut urmări filmul documentar, un omagiu adus lui Dinu Lipatti, și al cărui montaj a relevat aspecte inedite despre unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului 20. Însă trebuie spus că în spatele a ceea ce publicul a putut vedea se află o muncă grea, dar frumoasă, după cum au spus realizatorul Mihaela Poenaru și producătorul Petru Mihalea. Actorul Karl Baker, naratorul prezent în film, a specificat faptul că nu a încercat interpretarea unui rol, ci a fost mai degrabă un povestitor, un om care a aflat la rândul său mai multe despre Lipatti.
Deși s-a stins la numai 33 de ani, Dinu Lipatti, născut la 19 martie 1917 la București și decedat la 2 decembrie 1950 la Geneva, a lăsat umanității interpretări de geniu și compoziții cunoscute astăzi în lumea întreagă. Printre cei care evocă, în materialul filmat, uriașa personalitate artistică a muzicianului se numără regretatul muzicolog și profesor Viorel Cosma, pianistul și compozitorul Corneliu Gheorghiu, prieten și coleg de studii cu Dinu Lipatti, biograful Grigore Bărgăuanu, precum și alți specialiști.
Campania TRINITAS TV „Case memoriale” dorește sensibilizarea opiniei publice cu privire la importanța caselor memoriale, ca simboluri patrimoniale și identitare, din diferite regiuni ale României. Proiectul, în ansamblul său, își propune să evidențieze frumusețea arhitecturală a imobilelor, completată în mod fericit de notorietatea personalităților de care se leagă numele lor.
La evenimentul de la Institutul Cultural Român au mai participat membri ai Corpului Diplomatic acreditat la București, personalități marcante ale lumii culturale din România, dar și jurnaliști români și străini.